Gymnasievalet försvåras av pandemin

I höst ska niorna på Värgårdsskolan i Kisa börja gymnasiet. Däremot har många av de 106 eleverna inte kunnat besöka skolorna.

Alice Karlsson (t.v) och Elsa Ydringer från årskurs 9 på Värgårdsskolan.

Alice Karlsson (t.v) och Elsa Ydringer från årskurs 9 på Värgårdsskolan.

Foto: Fredrik Palmqvist

Kisa2021-03-22 13:51

Pandemin har ändrat förutsättningarna för niornas gymnasieval. Istället för att gå runt i skolkorridorerna bland stenväggar och skåp har många gjort digitala studiebesök. 

– Jag har bara varit inne på digitala träffar där man kan skriva till lärare och elever på skolorna, säger Elsa Ydringer som vill läsa teknik på Berzeliusskolan i Linköping.

– Jag har valt fordon i Vimmerby, för jag vill komma bort och träffa nya vänner, men jag har inte ens varit på den skolan, säger Alice Karlsson.

Vad tänker ni när ni hör "gymnasium"?

– Förut var det att ”Okej, det här är det jag ska göra resten av livet”, men nu känns det mer som att jag ska ha en gymnasiekompetens och nåt att falla tillbaka på, säger Alice.

– Jag ser det som en grund till universitet, svarar Elsa.

Alice och Elsa representerar Värdgårdsskolans relativt jämna siffror i andelen elever som valt yrkesprogram (59%) och högskoleförberedande program (41%).

– Inom yrkesprogrammen är fordon och hantverk mest populärt. Hos de högskoleförberedande är det teknik och natur, säger Eva-Maria Monell, studievägledare.

Ansökningarna till "Vård och omsorg" har däremot sjunkit tydligt. Från att drygt nio procent av eleverna sökte 2019 sjönk det till drygt tre procent 2020 och strax under två procent i år.

– Jag kan inte säga om det beror på pandemin. Det som "coronan" tydligast har gjort är att det blivit svårt för eleverna att besöka skolorna och därmed få en uppfattning om vad som passar dem, säger Eva-Maria Monell.

Eva-Maria Monell är studie- och yrkesvägledare på Värgårdsskolan.
Eva-Maria Monell är studie- och yrkesvägledare på Värgårdsskolan.
Karta: Värgårdsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!