Generationsskiftet satte fart på tillväxten

Med ett generationsskifte på företaget Allert Järn och Bygg kom också den stora tillväxten. På fem år har bygghandelns omsättning mer än fördubblats, från elva till 27 miljoner kronor.

För fem år sedan tog Frida och Robert Allert över familjeföretaget Allert Järn och Bygg och sedan dess har tillväxten verkligen tagit fart.

För fem år sedan tog Frida och Robert Allert över familjeföretaget Allert Järn och Bygg och sedan dess har tillväxten verkligen tagit fart.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-02-07 17:30

– Nu tittar vi på alla möjliga alternativ. Vad kan vi göra med det vi har? Parkering, logistik, kan vi bygga en övervåning? Uppenbarligen finns det en marknad som vi inte har haft förut och då är frågan hur vi löser det framöver, resonerar ägarparet Robert och Frida Allert när vi träffas vid bygg- och järnhandeln på Ödängsvägen i Kisa.

Det är med ett tydligt engagemang som de båda företagarna berättar om sin växande verksamhet. Tidigt under intervjun kommer vi in på den kraftiga tillväxten som, sedan de tog över familjeföretaget från Roberts far, har legat på 20 till 30 procent varje år. Bara under förra året ökade omsättningen med drygt fem miljoner kronor.

– Dels beror det kanske på en nytändning, att vi som yngre är lite hungrigare och att det är så självklart för oss att utveckla. Personalen har fått ett större ansvar, vi har renodlat oss mer mot bygghandeln och när vi tog över skedde försäljningen endast när kunden aktivt kom till butiken. Nu jobbar vi mycket med offerter och utkörning av material.

Den kraftiga tillväxten har också inneburit utmaningar, "växtvärk" som de själva uttrycker det. För två år sedan förvärvade de den intilliggande fastigheten då verksamheten var för trångbodd. 1 300 kvadratmeter mark stenlades för nya lagerytor och i den stora byggnad som kom på köpet finns bland annat ett "showroom" och en lägenhet som hyrs ut.

– Det har gått väldigt snabbt framåt så vi har vid ett par tillfällen behövt att bromsa upp, jobba med rutiner och försöka utvärdera var vi behöver återinvestera våra pengar. Det hade nog inte varit möjligt att växa så mycket mer än vi har gjort under den här perioden.

I dag sysselsätter företaget nio medarbetare och kundbasen består till drygt 75 procent av företag och 25 procent av privatpersoner. Redan nu håller företagarna ögonen öppna för möjliga tomter att förvärva.

– Man kan säga att vi är rätt inbyggda här vid bygghandeln så därför vill och behöver vi ha mer mark. I första hand för att kunna förvara vårt material.

Sedan ett år tillbaka flyttade även företagarparet till Kisa, från Skeda Udde, vilket också förbättrar möjligheterna att utveckla företaget vidare.

– Det är bara helt fantastiskt, att både bo och arbeta här underlättar verkligen livet. Vi upplever att Kinda har så mycket mer att erbjuda, avslutar Robert och Frida Allert.

"Vi vill och behöver ha mer mark", konstaterar Frida och Robert Allert när de berättar om sin växande verksamhet.
"Vi vill och behöver ha mer mark", konstaterar Frida och Robert Allert när de berättar om sin växande verksamhet.
Karta: BOLIST Allert Järn & Bygg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!