Flera covidåtgärder vidtas på Värgårdsskolan

Årskurs nio på Värgårdsskolan i Kisa har haft distansundervisning denna vecka, men beräknas återgå på måndag. Nu övergår i stället årskurs sju till distansundervisning. Därtill stänger fritidsgården tillfälligt igen sin verksamhet.

Värgårdsskolans sjundeklassare övergår till distansundervisning i samma veva som niondeklassarna kommer tillbaka till skolan. Samtidigt stänger fritidsgården igen tillfälligt.

Värgårdsskolans sjundeklassare övergår till distansundervisning i samma veva som niondeklassarna kommer tillbaka till skolan. Samtidigt stänger fritidsgården igen tillfälligt.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2022-01-27 17:30

– Vi har under den här veckan sett att niorna har haft en hög närvaro eftersom många som varit lite småkrassliga kunnat delta på lektionerna, när de varit på distans, berättar Jenny Gremar, rektor på Värgårdsskolans högstadium, under torsdagsförmiddagen.

Men det finns fler vinster med distansundervisning, enligt Jenny Gremar.

– Personal som sitter hemma i familjekarantän kan ju bedriva sin undervisning om den sker på distans. Det blir en kvalitetshöjning om eleverna kan ha rätt lärare.

undefined
Jenny Gremar, rektor på Värgårdsskolans högstadium i Kisa.

Nu är planen att niorna ska återgå till undervisning i skolan från och med måndag. I stället ska sjuorna övergå till distansundervisning. Det från och med fredag denna vecka.

– Vi ser en hög frånvaro, både bland personal och elever i årskurs sju. De planeras komma tillbaka nästa vecka, på fredag.

Men årskurs åtta ska fortsatt ha undervisning på plats i skolan?

– Ja, precis. Där har vi en högre närvaro både vad gäller personal och elever, men det kan ju ändras fort.

Hur har ni hanterat rådande brist på personal? Har ni tvingats ställa in lektioner?

– Vår utgångspunkt är att aldrig behöva ställa in lektioner. Vi har försökt pussla med befintlig personal och vikarier för att få det att rulla.

undefined
Värgårdsskolan i Kisa.

Har ni behövt ställa in någon lektion de senaste veckorna?

– Vi har inte ställt in några lektioner av anledningen att vi inte har haft personal. Däremot har vi ställt in lektioner i ämnen där det finns olika riskfaktorer, men det har egentligen ingenting med den här situationen att göra. Vi kan ju till exempel inte släppa in vem som helst att vikariera i träslöjd där farliga maskiner hanteras. Det blir en riskfaktor.

Vad vet ni om resultatet av veckans distansundervisning för årskurs nio? Har ni lyckats bryta smittkedjan?

– Vi har inte fått in några nya bekräftade fall de senaste dagarna, så vi hoppas det. Vi har heller inte hört att det är många som sitter hemma och väntar på provsvar.

Även fritidsgården på Värgårdsskolan i Kisa har vidtagit åtgärder. Under veckan har de valt att endast hålla öppet för de elever som har haft undervisning på plats i skolan. Årskurs nio, som har haft distansundervisning hela veckan, har med andra ord inte varit välkomna till fritidsgården.

– Vi har följt skolan, eftersom vi har ett nära samarbete med dem. Det blir ju knasigt om skolan försöker hålla eleverna till fjärrundervisning och sedan ska de komma och träffas och blandas hos oss på fritiden, säger Märit Björk, fritidsgårdschef i Kinda kommun.

undefined
"När en del klasser övergick till fjärrundervisning så hade jag, tillsammans med bildningsförvaltningens ledning, samråd kring hur vi skulle hantera det", berättar Märit Björk, fritidsgårdschef i Kinda kommun.

Hur har ni gjort för att se till att det bara är elever från "rätt" årskurs på plats på fritidsgården?

– Vi har en väldigt bra relation med ungdomarna och fritidsledarna har jättebra koll på vilka elever som går i vilken årskurs. Eleverna fattar läget och varför det är som det är.

Men nu stänger fritidsgården helt och hållet – för alla. Nedstängningen berör hittills bara fredagen.

– I morgon (fredag) håller vi helt stängt. Det är tillfälligt och vi hoppas att det bara blir den här fredagen. Det är på fredagkvällar som vi har högst besöksantal, men nu har det ju naturligt gått ner när vi har haft ett högre antal som varit sjukfrånvarande.

Vad krävs för att en förlängning av nedstängningen ska bli aktuell?

– Det beror mycket på hur smittoläget utvecklar sig. Vi tar en vecka i taget, helt enkelt, och hoppas att det lättar så småningom här.

Detta har hänt i skolorna

Den senaste veckan har även andra åtgärder vidtagits i Kinda kommun till följd av smittspridningen som just nu råder.

Årskurs nio på Värgårdsskolan i Kisa övergick till distansundervisning i slutet av förra veckan.

I början av veckan rapporterade Rimforsa skola om en rekordhög frånvaro bland sina elever.

Horns skola har infört distansundervisning för samtliga elever. Samtidigt kom besked om att även årskurs fem på Värgårdsskolan skulle övergå till distansundervisning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!