Förhandlingen är klar: Då höjs hyrorna

Kindahus alla hyresgäster klarar sig undan en hyreshöjning under det första kvartalet 2021. Detta står klart efter en förhandling som till stora delar präglats av coronapandemin.

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Kindahus har präglats av coronapandemin.

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Kindahus har präglats av coronapandemin.

Foto: Thomas Möller/Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2020-12-15 08:00

– Det är tufft för alla i dag, det är bättre att vi får ha kvar våra hyresgäster än att de tvingas flytta, och kan vi då bidra med något gör vi gärna det. Underhållet är vår ackumulator så där minskar vi ner nästa år, förklarar vd:n Jan Skarin.

Har era hyresgäster haft problem att betala hyran under pandemin?

– Vi har inte märkt av en markant skillnad än men vi är oroliga över att det kommer. Har man hamnat i ett tråkigt läge och man själv är intresserad av att behålla sitt boende kommer vi vid varje enskilt fall se hur vi kan hjälpa till.

Under 2020 höjdes hyrorna med 2,2 procent men under 2021 kommer höjningen, föga förvånande, att vara betydligt lägre. Från och med april höjs hyresnivåerna med 1,7 procent vilket motsvarar 1,28 procent sett till hela året. Så här kommenterar Hyresgästföreningens förhandlare Talin Mousa resultatet i ett pressmeddelande:

– Vi har fokuserat mycket på att försöka hitta en balans mellan hyresgästernas situation under pandemin och stiftelsens kostnadsökningar. Många hyresgäster har drabbats oerhört hårt och då är det inte rimligt att deras hyresvärd kommer med höga hyreshöjningar.

undefined
Det årliga kvadratmeterpriset för hyreslägenheterna på Floragatan 1 kommer att landa 1353 kronor. "Hyrorna är rabatterade med en 100-lapp, vi tror det blir för höga hyror annars", förklarar Skarin.

Kindahus initiala önskan var att på årsbasis höja hyrorna med 2,39 procent, en nivå som baseras på de kostnadsökningar stiftelsen har under 2021. Bland annat kommer deras VA-utgifter att öka med nio procent.

– Under rådande omständigheter är vi nöjda. Pandemin ställer ju till det, avslutar Skarin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!