Föreningen uppmärksammar Förintelsens minnesdag

I år uppmärksammar "Vänskap över alla gränser" Förintelsens minnesdag genom en utställning i Kisa. "Vi försöker att uppmärksamma dagen i det lilla", säger föreningens ordförande, Majlis Johansson.

Majlis Johansson, ordförande, i föreningen "Vänskap över alla gränser" berättar att en utställning kommer att sättas upp i kommunehusets fönster.

Majlis Johansson, ordförande, i föreningen "Vänskap över alla gränser" berättar att en utställning kommer att sättas upp i kommunehusets fönster.

Foto: Märta Svensson

Kisa2022-01-26 20:28

Minnesdagen infaller torsdag 27 januari. Egentligen hade föreningen planerat att anordna ett lite större evenemang men på grund av pandemin hålls det i en mindre skala.

– Vi har en utställning i kommunhusets fönster som heter "Aldrig mer", säger Majlis Johansson, som ordförande i "Vänskap över alla gränser" i Kisa.

Förutom Förintelsen tar utställningen upp andra folkmord som skett.

Att prata om frågan säger hon är viktigt, eftersom många av överlevarna till Förintelsen har börjat att gå ur tiden.

– Det är viktigt att när de har tystnat, att det då finns andra som kan föra deras berättelser vidare, säger hon.

På kvällen visas en direktsänd opera i bion i Horn. Majlis Johansson säger föreställningen handlar om ett par som skiljs åt i ett koncentrationsläger. Den som vill se föreställningen behöver boka plats.

Operan heter Löftet, och enligt programmet utgår handlingen från Ava, som efter krigsslutet är fast besluten att hitta sin make Teo igen.

Urpremiären av föreställningen sker på Kungliga Operan och direktsänds till platser över hela världen. Evenemanget i Horn är ett samarbete mellan bion och "Vänskap över alla gränser" med stöd från Kinda kommun och Kinda-Ydre sparbank.

Majlis Johansson säger att vi aldrig får det glömma det som hände.

– Det är viktigt att man håller den här debatten levande och att vi värnar om demokratin, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!