Pengabrist sätter stopp för utförsåkning i vinter

I våras fick föreningen ett erbjudande om att drifta Tolvmannabacken under vintermånaderna. Nu, efter att ha sökt en möjlig lösning, ger Kinda Alpina upp hoppet.

Else-Marie Isaxon, ordförande i Kinda Alpina, meddelar att föreningen ger upp hoppet om en hemmabacke vid Tolvmannabacken i Kisa. "Vi försökt att hitta en lösning", berättar hon.

Else-Marie Isaxon, ordförande i Kinda Alpina, meddelar att föreningen ger upp hoppet om en hemmabacke vid Tolvmannabacken i Kisa. "Vi försökt att hitta en lösning", berättar hon.

Foto: Max Elofsson

Kisa2021-10-28 11:00

Det är föreningens ordförande Else-Marie Isaxon som ger beskedet. Under tisdagen samlades styrelsen, som hon är en del av, för slutgiltigt beslut.

– Vi kommer inte att ha någon hemmabacke den här vintern. I våras blev vi, av ägaren Oscar Härnström, erbjudna att arrendera Tolvmannabacken under vintersäsongen – men vi har inte de ekonomiska möjligheterna som krävs för att starta ett sådant företag och driva en sån verksamhet, förklarar Isaxon.

– Vi har jobbat hårt med att försöka hitta olika lösningar och vi har tittat på den ekonomiska delen. Förutom själva arrendet skulle vi behöva köpa in en mängd maskiner och material, fortsätter ordföranden.

undefined
Enligt Else-Marie Isaxon fick föreningen ett erbjudande från Tolvmannabackens ägare Oscar Härnström om att arrendera anläggningen vintertid. Ekonomin sätter stopp.

Vad har ni undersökt för lösningar?

– Det vill jag inte gå in på ytterligare. Vi har helt enkelt inte funnit någon möjlighet att lösa den ekonomiska biten och problemet är, när vi inte är ägare av backen, att vi saknar den säkerhet som krävs för att ta ett lån, svarar Isaxon.

Vad hade krävts för att göra det möjligt?

– Tre miljoner kronor. Det är den minsta summa vi hade behövt för att bara kunna trycka på startknappen – och det har vi inte.

Istället för att driva en egen hemmabacke kommer föreningen att på andra sätt hålla verksamheten vid liv. Just nu undersöks möjliga samarbeten med skidanläggningar runt om i södra Sverige.

– Vi kommer också att anordna ett läger där vi alla åker upp till Sälen i vinter, förklarar Isaxon.

– Svenska skidförbundet är måna om att klubben hålls aktiv och stöttar oss därför i det arbetet, fortsätter hon.

undefined
"Förr hade vi drygt 150 medlemmar. Det har vi inte i dag", säger Else-Marie Isaxon som nu, tillsammans med sin styrelse, arbetar för att hålla föreningen aktiv.

Ordföranden menar att föreningen har tappat ett 60-tal medlemmar de senaste åren.

– Visst har pandemin påverkat men många medlemmar har sökt sig till Norrköping för att kunna fortsätta att träna regelbundet, förklarar Isaxon och fortsätter:

– Det känns givetvis tråkigt och det var inte den här lösningen som vi hade hoppats på. Samtidigt som vi önskar Oscar (Härnström) lycka till med sina aktiviteter ser vi det som en förlust för kommunen att det inte kommer att finnas någon möjlighet att åka skidor i Kisa.

Hur ägaren Oscar Härnström resonerar om vintern är oklart. Vi har försökt nå honom för en kommentar utan att lyckas. Han har, i tidigare artiklar, sagt följande:

– Om det blir en riktig vargavinter får vi se vad som händer med skidåkningen. Då hänger det på att vi hittar någon som vill göra det vid sidan av eller i samarbete med oss.

Karta: Tolvmannabacken, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!