Vd:n slutar – checkar ut från ett 50 år långt yrkesliv

På fem år har han ökat, ja nästan fördubblat, renoveringstakten i Stiftelsen Kindahus bestånd. Nu, på toppen av sin karriär, avslutar vd:n Jan Skarin ett 50 år långt yrkesliv.

Jan Skarin, avgående vd för Kindahus, håller underhållet och förvaltningen av bostadsbeståndet högt. Därför har byggnadsställningar varit ett vanligt inslag under hans vd-tid.

Jan Skarin, avgående vd för Kindahus, håller underhållet och förvaltningen av bostadsbeståndet högt. Därför har byggnadsställningar varit ett vanligt inslag under hans vd-tid.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-09-15 14:50

När han kliver ut ur bilen, vid bostadsområdet Värgårdsplan i Kisa, ekar hammarslagen mellan de fyra lägenhetshusen. Med byggnadsställningarna monterade längs fasaden pågår en av de senaste årens många renoveringar. Taket rustas upp, lägenheterna förses med säkerhetsdörrar och trapphusen utrustas med elektroniska skalskydd. På många sätt är det så här det har sett ut under Skarins femåriga sejour som vd för Kindahus. På onsdagen gör han sin sista riktiga arbetsdag. Vid månadsskiftet går han till slut i pension.

undefined
Sedan 2016 har Jan Skarin fördubblat renoveringstakten i Kindahus bestånd. "Behovet fanns och finns fortfarande", menar han.

– Ibland känns det skönt att sluta och ibland kommer jag på mig själv att, tillsammans med kollegorna, planera för nästa år och åren efter det. Jag har verkligen levt mig in i det här uppdraget men i somras hade jag för första gången en 15 dagars sammanhängande semester – där och då kände jag att livet som pensionär nog kommer att fungera ändå, säger Skarin och ler stort.

År 2016, när Skarin efterträdde den tidigare vd:n Per Cedervall, låg bostadsstiftelsens årliga renoveringskostnader på omkring 17 miljoner kronor. Efter tre år hade summan fördubblats – och när 2020 nu har summerats landar slutnotan på 30,5 miljoner kronor.

– Som ny vd kom jag från Stångåstadens organisation där vi aldrig tyckte att underhållspengarna räckte till. Här gick bolaget i vinst med runt 15 miljoner kronor varje år och betalade 22 procent i skatt – och jag tänkte att det var något som inte stämde. Underhållsbehovet borde se likadant ut här, berättar Skarin och fortsätter:

– När vi gick till botten med det upptäckte vi att underhållsbehovet var mycket större än vi kände till. Organisationen, med endast en projektledare, hade inte hunnit med att inventera och inte heller genomföra de renoveringar som behövdes. I dag har vi verktygen.

undefined
Från drygt 17 till omkring 30 miljoner kronor. Så mycket har de årliga renoveringskostnaderna ökat för Kindahus.

En rad operativa förändringar i verksamheten, som bland annat frigjorde tid för fyra projektledare, gjorde att underhållstakten kunde öka. Skarin hoppas att takten bibehålls – även efter hans pension.

– Det stora renoveringsbehovet som finns, inte minst på Bergdala, är den stora utmaningen framåt. Det innebär stora summor under sex–sju år och pandemin har gjort att starten skjutits upp. Det som är bestämt nu är att Bergdalagatan 19, med 29 lägenheter, ska byggas om i ett pilotprojekt. Byggstarten planeras till mars 2023, berättar den avgående vd:n.

Införandet av parkeringsavgifter och en satsning, tillsammans med kommunen, på padel i Kullaparken är två beslut som Kindahus har fått kritik för under Skarins tid som vd. Själv är han mest missnöjd över den hittills uteblivna lägenhetsbyggnationen i Rimforsa.

– Jag hade gärna sett att flerfamiljshusen vid korsningen Högabacksvägen-Järnvägsgatan hade stått klara innan jag gick i pension. Det var en lång handläggningstid hos kommunen, det är inte bra för samhällsutvecklingen, men sedan får vi ta på oss att vi från början räknade på åtta lägenheter, ritade upp ett hus och tog in anbud där priserna var alldeles för höga, konstaterar Skarin.

undefined
Jan Skarin utbildade sig till driftmaskinist vid Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Sedan har han, efter nästan 40 år inom fastighetsbranschen, testat på alla nivåer.

När den 64-åriga Åtvidabergsbon checkar ut som vd för Kindahus checkar han också ut från ett yrkesliv som, under tuffa förhållanden, började redan för 50 år sedan. Med en far som "stack" fick han, som den äldsta av sönerna, ta ett stort ansvar för familjen.

– Mamma lämnades ensam med sju barn, jag har fyra yngre bröder och två äldre systrar, och det är därför jag började jobba så tidigt. Det fanns inget utrymme att fortsätta att studera i någon större omfattning, förklarar Skarin och fortsätter:

– Jag har gått den långa vägen kan man säga, det har varit tufft, men nu i efter hand kan jag tycka att min resa är ganska häftig. Tanken har slagit mig att som pensionär skriva en bok. Det känns som jag har gjort allt mellan himmel och jord.

undefined
Fotbollstränare i 18 år och hästuppfödare i §0. Lägg därtill ett engagemang som familjehem. "Känns som att jag har gjort allt mellan himmel och jord", säger Jan Skarin.

Driftstekniker på Universitetssjukhuset i Linköping, fastighetstekniker på Åtvidabergs kommun och så en rad olika befattningar, under sammanlagt 28 år, inom Stångåstaden – det är några av punkterna i Skarins yrkesliv. Kanske är uppdraget som distriktschef för det kommunala bostadsbolaget i Linköping, med ansvar för 4 000 lägenheter och en omsättning på 300 miljoner kronor, det största.

Som pensionär planerar han ett fortsatt aktivt liv:

– Jag har väldigt många privata projekt på gång, både hemma i huset men också vid sommarstugan. Jag har alltid varit ganska rastlös men jag ska nog ha att göra med de här projekten i åtminstone några år.

Kindahus under 2020

I stiftelsens årsredovisning för 2020 spaltas de viktigaste händelserna upp. Här är några av dem:

Renoveringen av Floragatan 1 A-B påbörjades och stod klar under 2021.

Fyra lokaler har, i Kisa och Rimforsa, byggts om till bostäder.

Ny bergvärmekulvert på Bergdalaområdet.

Fastigheten Bläckfisken, där Itsam tidigare hade sitt huvudkontor, avyttrades till ett lokalt fastighetsbolag.

Mottagning och utförande av felanmälningar köps in från extern aktör. Personalstyrkan har därmed minskat med en person.

Karta: Värgårdsplan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!