Falck tvingas betala dubbla hyror efter flytten

Falck ambulans ser sig om efter en ny lokal att hyra i Kisa. Under tiden betalar de dubbla hyror för sitt nuvarande boende och sina lokaler i brandstationen.

"Det här är en akut åtgärd", säger Fredrik Karlsson, verksamhetschef för Falck Östergötland, om det faktum att ambulanspersonalen nu bor på Kisa wärdshus.

"Det här är en akut åtgärd", säger Fredrik Karlsson, verksamhetschef för Falck Östergötland, om det faktum att ambulanspersonalen nu bor på Kisa wärdshus.

Foto: Falck

Kisa2022-09-21 20:00

– Det här är en akut åtgärd för att medarbetarna i Kisa ska ha en fungerande arbetsmiljö och ha tak över huvudet med tillgång till säng, toalett, dusch och möjlighet att värma mat, säger Fredrik Karlsson, verksamhetschef för Falck i Östergötland, om det faktum att ambulanspersonalen i dag bor på Kisa wärdshus.

Han tror inte att åtgärden kan påverka kvaliteten på vården för de människor som behöver akut hjälp.

– Ambulansen är arbetsplatsen för våra medarbetare och där i finns all utrustning som vi använder för att omhänderta våra patienter. Ambulansen är dessutom placerad centralt i Kisa så detta kommer inte att påverka patientsäkerheten.

undefined
Brandstationen i Kisa underkändes redan 2020. Nya mätrapporter visar radonvärden över gränsvärdet. Nu har ambulanspersonalen lämnat lokalerna.

Vad tänker du om framkomligheten? Det är ju fler människor som rör sig utanför Kisa wärdshus än utanför en räddningsstation?

– Så kan det vara, men samtidigt är det med sunt förnuft som de rullar ut därifrån. Vår personal är utbildade utryckningsförare och vana att framföra fordon i många olika förhållanden. Detta kommer säkra framkomligheten och  människor som rör sig kring värdshuset i Kisa kan känna sig trygga.

Hur länge gäller hyresavtalet med Kisa wärdshus?

– Vi har inget hyresavtal med dem, utan vi har bokat rum i väntan på andra lösningar. De har varit fantastiskt hjälpsamma. Kisa wärdshus fattade läget rätt snabbt och ville göra en bra lösning för oss eftersom det var så akut. Det ska de ha en eloge för.

undefined
På parkeringen utanför Kisa wärdshus har ambulansen fått en specifikt avsedd parkeringsplats. Där finns möjlighet till laddning, så att bilens alla elektroniska system ska fungera vid varje utryckning.

I dagsläget gäller bokningen under vecka 38 och 39, med reservation för att det kan bli någon veckas förlängning. Kostnaden står Falck själva för. Samtidigt står de kvar som hyresgäster på brandstationen. Den hyran ska därmed också betalas. 

– Vi har tidigare fört en dialog med kommunen om reducerad hyra och det är något som vi har tagit upp igen. Jag hoppas att de kan möta upp det.

Tycker du att kommunen har fullgjort sin plikt som hyresvärd? 

– Dialogen med hyresvärden har pågått under en längre tid och där hoppas vi nu på att de kan hjälpa oss framåt med kommande utmaningar kring nuvarande station och förhoppningsvis även med de lösningar som vi ser framåt.

Det är för medborgarna i Kinda kommuns och ambulanspersonalens skull, angeläget att hitta en bra lokal för ambulansen, menar Fredrik Karlsson.

– Jag önskar att det skulle vara lite högre upp på agendan. Vi har krav på oss från Region Östergötland att en ambulans vi ska vara placerad i Kisa tätort och det måste vi förhålla oss till.

undefined
Ambulansen i Kisa håller tillfälligt till vid Kisa wärdshus.

Sedan i fjol ser sig Falck om efter en ny lokal att hyra.

– Vi arbetar med att titta på både temporära och permanenta lokaler. Det är inte helt klart med dem och jag vill inte gå in mer på var det är förrän det är klart, men här har Region Östergötland och deras avtalsansvariga varit hjälpsam i att hitta en eventuell lösning.

Så ni har ändå span på några lokaler som ni kan tänka er på längre sikt?

– Ja, vi har haft span på flera och har haft en dialog med fastighetsbolag där vi varit och tittat. Det är dock svårt att hitta en lämplig lokal som samtidigt har möjlighet att inhysa ett ambulansfordon i garage.

Vi har sökt kommunen som meddelar att de inte har fått ta del av den nya mätningsrapport som inkommit och heller inte har fått information om att ambulansen flyttat ifrån brandstationen, annat än på ryktesvägar. Kommunen vill läsa rapporten innan de lämnar kommentarer i frågan. Vi kommer att återkomma med en uppföljande intervju med dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!