"Extremläge" på Kindasågen – produktionen går på max

Med pandemin har efterfrågan av byggvaror ökat dramatiskt – och på Kindasågen går produktionen på max. "Ett extremläge", konstaterar försäljningschefen Fredrik Gustavson.

Kindasågen, och hela sågverksbranschen i sin helhet, upplever ett högt tryck just nu. "Aldrig varit med om något liknande under mina 10 år på Södra", säger försäljningschefen Fredrik Gustavsson.

Kindasågen, och hela sågverksbranschen i sin helhet, upplever ett högt tryck just nu. "Aldrig varit med om något liknande under mina 10 år på Södra", säger försäljningschefen Fredrik Gustavsson.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-04-16 11:34

Som en del av koncernen Södra Wood, och sågverksbranschen i sin helhet, upplever Kisa-anläggningen ett högt tryck just nu. Lagernivåerna i de svenska sågverken beskrivs som de lägsta på 20 år samtidigt som trenden, med en ökad renoveringsvilja, ser ut att hålla i sig. För Kindasågen ökade försäljningen kraftigt under 2020, med 25 procent i jämfört med året innan.

undefined
Fredrik Gustavson, försäljningschef på Södra Wood, förklarar att den höga efterfrågan har gjort att lagernivåerna vid de svenska sågverken har sjunkit dramatiskt.

– Anläggningen i Kisa är en viktig del av vår bygghandelsaffär i Sverige och sedan ett år tillbaka, när coronaviruset la sig som en blöt filt över oss alla, har vi sett en efterfrågan som har ökat väldigt snabbt. Istället för att spendera pengar på resor och nöjen har många valt att investera i sina hus genom att bygga om och renovera, förklarar Gustavson och fortsätter:

– I takt med det har lagernivåerna sjunkit dramatiskt, vi börjar närma oss rekordnoteringar, och då handlar det framförallt om sågade och hyvlade gran- och furuprodukter. Effekten av detta, som är ett globalt fenomen, är att priserna har rusat den senaste tiden.

Hur påverkar det här Kindasågen lokalt?

– Sågverket har levt under ett hårt tryck i ett års tid och alla kämpar med näbbar och klor för att möta efterfrågan. Parallellt har vi haft en pandemi att hantera, vilket har satt en hård press på medarbetarna, svarar Gustavson.

undefined
Kindasågen i Kisa ser ut att gå mot en expansiv framtid. Just nu pågår ett projekt där Södra undersöker möjligheterna att utöka verksamheten vid anläggningen.

En stor del av volymen som produceras vid Kindasågen går till den svenska bygghandeln. Här finns också lagerlokaler vilket gör att logistik och distribution sköts från anläggningen.

 – Att försäljningen ökade med 25 procent under förra året är gigantiska siffror, inte minst med tanke på hur stora volymer vi producerar i normala fall. Jag skulle säga att produktionen går på max just nu och att vi har små möjligheter att öka den. Vi har en produktions-, säkerhets- och hälsoaspekt som vi inte kan tulla på, förklarar försäljningschefen.

Kommer ni klara av att möta efterfrågan?

– Vi gör givetvis allt i vår makt men självklart är det ett ansträngt läge – allt annat är att ljuga.

Pappers- och träindustrin, som är stor i Kinda, har klarat sig bra från pandemins negativa konsekvenser.

– Vi är ödmjuka över det, pandemin har varit förödande för vissa, och vi förstår att den här situationen inte varar för evigt. Vår prognos är att efterfrågan kommer att hålla i sig en bit in under hösten – vad som händer när det sjunker vågar jag inte gissa på, säger Gustavson.

Karta: Kindasågen, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!