Hon har hittat länets alla Paris

Eva Vogel-Rödin fick ett stipendium som skulle ta henne till Frankrikes huvudstad. Pandemin satte käppar i hjulen, men hon lyckades ta sig till Paris ändå – i Östergötland.

Eva Vogel-Rödins utställning "Jag letar efter Paris" går att se på Kisa bibliotek fram till den 27 juni.

Eva Vogel-Rödins utställning "Jag letar efter Paris" går att se på Kisa bibliotek fram till den 27 juni.

Foto: Jan Novotny

Kisa2023-06-09 11:00

När Eva Vogel-Rödin insåg att det inte skulle bli någon resa till original-Paris bestämde hon sig för att istället leta efter Paris hemmavid. Gamla torp och backstugor, eller platser där de en gång legat, som döpts efter den franska storstaden.

– Det var ett väldigt detektivarbete, säger konstnären.

Efter en slagning i Lantmäteriets kartor och hos Institutet för språk och folkminnen fick hon ett första hum om var det funnits Paris i länet. Genom att titta i historiska kartor och kyrkböcker kunde hon få mer detaljerad information, även om det ibland kunde vara knepigt.

undefined
Eva Vogel-Rödins utställning "Jag letar efter Paris" går att se på Kisa bibliotek fram till den 27 juni.

– Ibland står det ett register på varje torp i början, och då är det ju lätt. Men oftast gör det ju inte det, utan man får sitta där och scrolla hela socknen. Och ibland skriver de som krattor.

Arbete har resulterat i konstutställningen "Jag letar efter Paris", som går att se på Kisa bibliotek fram till den 27 juni. Med utgångspunkt i de gamla kartorna har Vogel-Rödin skapat målningar i akvarell. Här finns också bilder från de platser där det en gång funnits boningar som hetat Paris. Varför människor använt det namnet kan man bara spekulera i.

– Jag tror att om man hade ett stort gods så kanske man tycker det är kul att kunna säga: "där ligger London, där ligger Paris, där ligger Moskva." Det kanske till och med är ett skämt med dem som bodde där, de kanske inte kände till Paris, men att "jag som har godset har varit i Paris." Man vet inte. Eller att de längtade efter att åka dit.

undefined
"Jag tror att om man hade ett stort gods så kanske man tycker det är kul att kunna säga: 'där ligger London, där ligger Paris, där ligger Moskva'", resonerar Eva Vogel-Rödin om anledningen till att platser i Sverige döpts efter den franska huvustaden.

I Tjärstad socken, Kinda, finns en särskilt lustig historia med koppling till namnet. Mannen som bodde där en gång i tiden hette nämligen Anders Persson Bonapart (ja, utan "e" på slutet).

– Han flyttade in under Önnöborg gård, och då får stugan han flyttar in i namnet "Parisstugan". Och så bor han där i några år, och sen så döper de om stugan till Sankta Helena, för då har Napoleon blivit fängslad av britterna.

När pandemin till sist började ebba ut fick Eva Vogel-Rödin äntligen besöka det riktiga Paris. Hon målade, fotograferade och tog in omgivningarna. De hemlösa som sov på gatorna gjorde intryck på henne och har fått sin plats i utställningen också, bland annat i form av ett tält mitt i salen. Något hon inte hade planerat från början.

– Slumpen och tillfälligheter sätter igång kreativiteten.

Varje målning i utställningen utgår från en karta över en plats som åtminstone någon gång haft Paris i sitt namn.
Varje målning i utställningen utgår från en karta över en plats som åtminstone någon gång haft Paris i sitt namn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!