De stigande elpriserna vÀcker vrede hos Tobias

Elpriset i Sverige har stigit till rekordhöjder sedan i höstas. För Tobias Ivarssons del rör det sig, för december mÄnad, om en fördubblad elrÀkning jÀmfört med tidigare vintrar.

De stigande elpriserna vÀcker vrede hos Tobias Ivarsson. "Jag anser att situationen Àr politiskt skapad, med beslut tagna frÄn bÄde högern och vÀnstern med början pÄ 80-talet", sÀger han.

De stigande elpriserna vÀcker vrede hos Tobias Ivarsson. "Jag anser att situationen Àr politiskt skapad, med beslut tagna frÄn bÄde högern och vÀnstern med början pÄ 80-talet", sÀger han.

Foto: Agnes GanestÄl

Kisa2022-01-13 06:00

– Det Ă€r en rejĂ€l höjning. PĂ„ vinterhalvĂ„ret brukar elrĂ€kningen hĂ€r hemma gĂ„ upp till ungefĂ€r 3 000, nu för december mĂ„nad landade den pĂ„ nĂ€stan 6 000.

Det berÀttar Tobias Ivarsson, boende i en villa i Kisa. Han Àr frÄnskild sedan ett Är tillbaka, ett faktum som hade kunnat pÄverka rÄdande situation mycket. Men sÄ har det inte blivit.

– Jag var Ă€ndĂ„ förberedd pĂ„ den hĂ€r rĂ€kningen. Det vĂ€cker mest vrede hos mig. Rent ekonomiskt har jag tagit höjd för oförutsedda utgifter sedan skilsmĂ€ssan, sĂ„ det hĂ€r Ă€r inget problem att handskas med för min del. Men jag vet flera andra som fĂ„r det riktigt tungt nu.

undefined
"Jag tror att den obefogade rÀdslan för kÀrnkraft Àr del av problemet. Betydligt högre del planerbar energi Àr ett mÄste för framtiden", sÀger Tobias.

RÀkningen kom inte som en chock för dig, sÀger du. Var du pÄlÀst sedan tidigare?

– Ja, till viss del. Jag Ă€r ganska politiskt intresserad. Den hĂ€r mĂ„naden lĂ€r jag inte kunna lĂ€gga undan nĂ„gra pengar, men jag behöver inte ta frĂ„n mina sparade pengar heller. Det Ă€r bara irriterande att veta att hĂ€lften av elrĂ€kningen Ă€r skatt.

Tobias och hans exfru har tvÄ barn pÄ sex och sju Är, vilka de har delad vÄrdnad om. NÀr barnen bor hos sin mamma passar Tobias pÄ att sÀnka vÀrmen hemma, för att hÄlla nere elförbrukningen.

– Jag kommer hem till 17 grader ungefĂ€r, nĂ€r det Ă€r riktigt kallt ute och jag varit pĂ„ jobbet. Men kaminen gör stor skillnad. Den installerades som en mysig grej, men nu har jag börjat elda mer. Jag fryser absolut inte hemma, men det Ă€r lite rĂ„tt första timmen nĂ€r jag kommer hem frĂ„n jobbet. 

Det finns de som har det vÀrre, det Àr Tobias medveten om.

– De som bara har direktverkande el, vad fan ska de göra?

undefined
Tobias sparar undan pengar varje mÄnad och klarar dÀrför av högre rÀkningar, men de vÀcker ÀndÄ starka kÀnslor hos honom. "Det Àr irriterande att veta att hÀlften av elrÀkningen Àr skatt", sÀger han.

Bundet elavtal har aldrig varit aktuellt för Tobias. Det kan han delvis Ängra i dag, nÀr det rörliga avtalet resulterar i stigande rÀkningar.

– Man tĂ€nker ju inte pĂ„ det hĂ€r med elpriser under sommaren nĂ€r priserna Ă€r lĂ„ga och man inte Ă€r hemma sĂ„ mycket. Det Ă€r en lĂ€xa som man fĂ„tt lĂ€ra sig nu, men det Ă€r bara att hĂ„lla ut sĂ„ fĂ„r vi se om det gĂ„r att lĂ„sa avtalet i sommar.

Nu rÀknar Tobias med en nÄgot lÀgre elrÀkning för januari mÄnad.

– Jag har följt elpriserna pĂ„ ett ungefĂ€r och jag har dragit ned pĂ„ vissa andra kostnader. RĂ€kningen för januari kommer dĂ€rför inte bli lika blodig som för december, men den kommer absolut att bli dyrare Ă€n normalt.

Vilka andra kostnader har du dragit ned pÄ?

– AnvĂ€ndandet av bilen. Utöver det lever jag ungefĂ€r som vanligt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!