Efter coronaförseningen: Då kan vårdprojektet ta fart

"Vi har återstartat arbetet under hösten", berättar regionrådet Kaisa Karro (S). Efter pandemins påverkan börjar projektet, för ett nytt vårdcentrum i Kisa, att röra på sig igen.

Arbetet för ett nytt vårdcentrum i Kisa har tagit fart under hösten. Det meddelar regionrådet Kaisa Karro (S).

Arbetet för ett nytt vårdcentrum i Kisa har tagit fart under hösten. Det meddelar regionrådet Kaisa Karro (S).

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-12-07 14:00

Under de senaste åren, sedan 2017, har Region Östergötland och Kinda kommun fört en dialog kring satsningen. Vårdcentralens befintliga lokaler, vid Danbomsgården i Kisa, är slitna och ett behov finns för en bättre arbetsmiljö och en mer ändamålsenlig planlösning. Länge diskuterades byggnadens placering. Nu planeras en så kallad avsiktsförklaring.

– Ja, i veckan som gick hade vi ett möte med den nuvarande fastighetsägaren där vi diskuterade möjligheten att stämma ett avtal mellan de inblandade parterna. Man kan väl säga att vi nu har landat i det här lokaliseringsalternativet och därför vill vi säkerställa arbetet med att utreda förutsättningarna för ny- eller ombyggnation på befintlig tomt, förklarar Karro.

undefined
"Jag kan förstå att man som Kindabo är frustrerad över att det tar så lång tid", säger Kaisa Karro (S) om turerna kring ett nytt vårdcentrum.

I slutet av 2018 presenterades en förstudie som pekade ut 2022 som året då ett nytt vårdcentrum skulle stå klart. Den totala kostnaden beräknades då till 150 miljoner kronor. Coronapandemin är en sak som försenat projektet.

– Nej 2022 är nog inte rimligt längre men det viktiga är att det blir rätt och att alla parter är med på banen. Jag kan förstå att man som Kindabo är frustrerad över att det tar så lång tid.

Regionens utredning kring "Nära vård"-konceptet skulle ha färdigställts under 2020. Nu ska resultatet presenteras i januari.

– Vad ett vårdcentrum ska innehålla är en stor del av utredningen. Tittar vi på Finspångs vårdcentrum finns det, vid sidan av den traditionella vårdcentralen, även barnavårdcentral och labb, förklarar Karro och fortsätter:

– Parallellt med den utredningen behöver vi fortsatt föra en dialog med Kinda kommun för att få reda på deras lokalbehov och önskemål. Vi har bildat en styrgrupp som ska ansvara för arbetet.

undefined
Vård- och omsorgsnämndens i Kinda, med Lars Karlsson (L) och Risto Laine (S), avvaktar regionens "Nära vård-utredning" innan de kan ge ytterligare besked kring kommunens lokalbehov i de nya lokalerna.

Enligt vård- och omsorgsnämndens ordförande i Kinda Lars Karlsson (L) behöver kommunen avvakta "Nära vård"-utredningen innan ytterligare besked kan ges.

– Först då vet vi hur ett vårdcentrum ska se ut. Självklart har vi tankar om att exempelvis kunna få till flexibla vårdplatser som både vi och regionen kan använda vid behov men först måste vi med säkerhet veta att våra tankar stämmer överens med regionens verksamheter, konstaterar Karlsson.

När kan ett vårdcentrum stå klart egentligen?

– Det är svårt att säga i dag, jag vågar inte ge några besked, men jag tycker att vi går in i en ny fas nu efter att projektet legat lite i träda, avslutar Karro.

Karta: Kisa vårdcentral
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!