De satsar med mormors hemliga recept

Ninni Mankefors och Michael Holgersson hyr gården Öknehult utanför Kisa. Vanligtvis bedriver de ridverksamhet men den här sommaren har de öppnat ett våffelcafé.

Om våffelcafét ska vara kvar i höst vet paret inte än. "Vi får utvärdera efter sommaren," säger Ninni Mankefors.

Om våffelcafét ska vara kvar i höst vet paret inte än. "Vi får utvärdera efter sommaren," säger Ninni Mankefors.

Foto: Märta Svensson

Kisa2021-06-30 15:00

Idén fick de efter att ha stött på många cyklister, bilister och fotgängare förra året som frågat om det fanns någonstans att köpa kaffe i närheten av Öknehult. Det fick paret att tänka om de inte skulle pröva att ha ett litet våffelcafé med kaffeservering.

För en månad sedan gick de ner till lokalerna som våffelcafét skulle bedrivas i för att se så allt funkar.

– Vi visste inte ens om propparna skulle hålla när vi började grädda våfflorna, säger Michael Holgersson.

När paret bestämde sig för att driva ett café kom de överens om att bara sälja våfflor med traditionella tillbehör som sylt och grädde. Efter midsommar har de planer på att erbjuda glass till och kanske även ta fram en lunchvåffla. 

– Jag har en förkärlek för våfflor. Min mormor gjorde alltid så goda våfflor och har ett väldigt bra recept, säger Michael Holgersson.

Hela receptet vill inte Michael Holgersson avslöja men han påstår att hemligheten är att hålla all vätska kall, det är det som gör dem frasiga.

– Min mormor hade snö i sina våfflor men det blir lite svårt i den här värmen, säger Michael Holgersson och skrattar.

Men det var inte bara snö som var tricket för att få till våfflorna utan också att lägga in en köttbit i våffeljärnet innan gräddning för att det skulle bli tillräckligt med fett.

Är det ett knep du också använder dig utav?

– Nej, det gör jag inte. Vi serverar också veganska våfflor så det hade nog inte varit så populärt.

Ett annat trix för att få våfflorna goda är att använda gamla, tunga våffeljärn.

– Jag använder bara gamla våffeljärn från 60-och 70-talet. Jag vill ha fyra stycken “månlandare” som är gjorda 1963. Jag har kollat på Tradera men de går snabbt upp i pris. Jag får åka och kolla på olika loppisar.

Några bord står under tak medans andra är ute på gräset. Det ser Michael Holgersson och Ninni Mankefors som våffelcaféts stora utmaning, att vädret ska vara bra. I spöregn tror de att ingen kommer vara sugen på våfflor. Något annat som är svårt med att driva café när man inte har gjort det förut är att veta hur mycket av allt man ska köpa in. 

– Vi är lite orutinerade men kommer att lära oss, säger Ninni Mankefors.

Konkurrens från andra caféer i Kinda är inget de känner av.

– Det är ingen annan som bara serverar våfflor. Jag tycker att det är bra att det finns ett stort utbud för bygden, säger Ninni Mankefors. 

Här är "månfararen" som Michael Holgersson använder när han gräddar våfflor.
Här är "månfararen" som Michael Holgersson använder när han gräddar våfflor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!