Kinda-ungdomar erbjuds vaccin på skolan

Vaccinationsinsatsen mot covid-19 för barn och unga mellan 12 och 15 år inleds om drygt tre veckor. I Kinda kommun planeras den till Kuben vid Värgårdsskolan i Kisa.

Vaccinationsinsatsen, för barn och unga mellan tolv och 15 år, kommer att i Kinda ske vid Värgårdsskolan i Kisa.

Vaccinationsinsatsen, för barn och unga mellan tolv och 15 år, kommer att i Kinda ske vid Värgårdsskolan i Kisa.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-09-23 19:30

– Ja, vi har valt att göra så. Det är nära och enkelt för eleverna och rent utrymmesmässigt är min uppfattning att det kommer att fungera bättre där än om vi skulle ta med alla elever bort till vårdcentralen.

undefined
Totalt är det cirka 440 Kindabarn som är i åldrarna tolv till 15 år. "Det är svårt att spekulera i hur många föräldrar som kommer att ge sitt samtycke men vaccinationsviljan har ju varit god i samhället för övrigt", säger Lena Simonsson.

Det säger skolsköterskan Lena Simonsson som, tillsammans med enhetschefen Susanne Karlsson vid Kisa vårdcentral, planerar nästa steg i vaccineringen mot coronaviruset. 

I förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att åldersgränsen, för de personer som erbjuds covid-19-vaccin, sänks från 16 till 12 år. Insatsen, i Kinda, påbörjas vecka 41 och planeras pågå över tre veckor.

– Vi kommer att ha distriktssköterskor från vårdcentralen på plats vid skolan under sammanlagt fyra dagar de första två veckorna och en dag den sista veckan. Det känns jättebra att så många som möjligt i samhället blir vaccinerade så att vi kan känna oss trygga med att öppna upp igen, konstaterar enhetschefen Susanne Karlsson.

undefined
Under de närmsta veckorna kommer samtyckesblanketter att skickas ut till elevernas vårdnadshavare. Därefter, när de kommit tillbaka, beställs det antal doser som behövs.

Innan vecka 41 väntar ett arbete där samtyckeblanketter ska skickas ut till elevernas vårdnadshavare.

– Jag tror att regionen skickar ut information under nästa vecka och vår tanke är att också skicka ut ett brev specifikt för Kinda. Det är inte överallt som man erbjuder vaccinering på skolan, förklarar Simonsson.

Totalt finns det cirka 440 barn mellan 12 och 15 år i Kinda. Vaccineringsinsatsen kommer att ske under dagar då tolvåringarna från Horn, Rimforsa och övriga delar av kommunen också är på plats i Kisa.

Karta: Kuben, Värgårdsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!