Centrala gatan stängs av: "Har blivit en institution"

För 25 år sedan arrangerades Levande Torg i Kisa för allra första gången. I år, efter mycket om och men, blir det ett pandemianpassat "sommartorg" istället.

Levande torg-arrangemanget i Kisa ersätts med ett sommartorg när delar av centrala Torggatan stängs av. Det meddelar Gudrid Hansen, Peter Jonasson och Johan Isaxon från handlarföreningen Kisa Handel & Service.

Levande torg-arrangemanget i Kisa ersätts med ett sommartorg när delar av centrala Torggatan stängs av. Det meddelar Gudrid Hansen, Peter Jonasson och Johan Isaxon från handlarföreningen Kisa Handel & Service.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-06-18 08:00

Det är inte en helt friktionsfri dialog som har lett fram till nyheten. Enligt Gudrid Hansen, centrumsamordnare för Kisa Handel & Service, har diskussioner förts med tjänstemän och politiker på Kinda kommun sedan februari månad. Mycket har varit osäkert, för bara en vecka sedan såg det ut att inte bli något alls, men med ett beslut fattat av kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M) fick sommartorget en lösning. Om polisen godkänner kommunens ansökan stängs Torggatan i Kisa av under fem fredagar i juli.

undefined
Enligt Kisa Handel & Service har det inte varit en helt friktionsfri dialog med Kinda kommun. Kommunen har valt att inte vara med som arrangör i år.

– Utifrån det vi vet i dag, med besked om lättnader i restriktionerna, anser vi att det hade gått att arrangera ett traditionellt "Levande Torg" men nu får vi göra något så bra och positivt som vi bara kan så att det inte blir på samma sätt som förra året. Då var det allmänt dystert på torget, det var inte bra för handeln och inte trevligt för folk, men då var det nödvändigt med anledning av pandemin, förklarar Hansen.

I vanliga fall brukar Kinda kommun vara med som arrangör, så blir inte fallet i år. Istället kliver Företagarna in som värd för en av fredagarna. Resterande värdar är, förutom Kisa Handel & Service, även kyrkorna och pensionärsföreningarna i Kisa. Som läget är nu kommer ingen scen, med tillhörande sittplatser, att byggas upp på torget. Däremot kan en trubadur komma att spela runt om i samhället.

– 25 år av "Levande torg" har betytt mycket för Kisa. Det har blivit en institution, inte bara för Kindaborna, utan även för folk runt omkring. Andra orter är förundrade över hur vi får så mycket folk till oss, konstaterar Hansen innan hennes föreningskollegor fortsätter:

– För mig, som har drivit Elbyrån, har det kanske inte inneburit att försäljningen ökat just de här dagarna. Däremot ser alla besökare att jag finns vilket är positivt den dag de vill ha en tvättmaskin eller andra vitvaror, menar Peter Jonasson.

undefined
"Vi har lärt oss att hålla distansen under pandemin", konstaterar Johan Isaxon som menar att arrangemanget ryms inom de lättade restriktionerna.

– För oss på Sandströms Mode, som har en annan typ av varor, märks det en jätteskillnad i försäljningen, fyller Johan Isaxon i.

Det finns inte en risk, även om det är pandemianpassat, att anordna något i år?

– Vi är ju såklart inte för att sprida någon smitta men vi har, under den här perioden, lärt oss hur vi ska hålla distansen. Väldigt många har också fått sin andra spruta. Blir det för trångt får vi se till att skingra och sprida ut besökarna, svarar Isaxon.

Kommunens förvaltning, med kommundirektören Sergei Sorokin, har däremot varit tveksamma till ett arrangemang.

– Ja, vi såg det som något problematiskt. Just nu tillåts allmänna sammankomster med 100 personer utomhus och det är inte självklart att man kan säkerställa det på torget. I juli kanske det blir 600 personer istället – men det vet vi inte riktigt ännu, konstaterar han.

undefined
Torghandeln, som arrangeras varje fredag året om, kommer att äga rum även under sommarens torgevenemang.

Kommunalrådet Christer Segerstéen, som tog det slutgiltiga beslutet, resonerar annorlunda.

– Om inget dramatiskt händer kommer restriktionerna att justeras ytterligare 1 juli och det går att hantera på torget. Visserligen rapporteras det en del om deltavarianten men smittspridningen har ju gått ner den senaste tiden, konstaterar han.

Hur blir det med Levande Torg i framtiden, utan pandemin?

– Samhällsbyggnadsnämnden tog ju bort de här delarna i sin budget inför 2021 så det här är en diskussion som vi kommer att ta politiskt under hösten – när vi utvärderar vår verksamhet och planerar vad vi ska göra framåt, svarar Segerstéen.

Mer om restriktionerna

"Deltagartaken för de arrangemang som faller in under begreppen allmänna sammankomster och offentliga tillställningar föreslås höjas ytterligare 1 juli. Det innebär att för inomhusarrangemang kan upp till 50 deltagare tillåtas. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 300 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus får maximalt 600 deltagare tillåtas om deltagarna inte anvisas en sittplats, respektive upp till 3 000 deltagare med anvisad sittplats". Källa: www.regeringen.se

Karta: Torggatan, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!