Butikschefen om önskemålet: "Vill skapa trevligheter"

Från den ena dagen till den andra var återvinningsstationen vid Coop i centrala Kisa borta. Nu är den uppställd vid kommunförrådet istället – en betydligt mer avlägsen placering.

Återvinningsstationen i centrala Kisa, vid Coops parkering, har flyttats till en mer avlägsen plats. "Det är en provisorisk lösning", säger kommunens Jimmy Johansson.

Återvinningsstationen i centrala Kisa, vid Coops parkering, har flyttats till en mer avlägsen plats. "Det är en provisorisk lösning", säger kommunens Jimmy Johansson.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-08-19 10:00

Magnus Sandström är regionchef vid Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB, den aktör som ansvarar för de återvinningsstationer som ämnas för hushållens tidningar och förpackningar. När Kisaborna skulle slänga sina sopor vid Coop-butiken under tisdagen möttes de av en liten skylt. Containrarna hade nämligen flyttats till kommunförrådet på Karlebyvägen – ett antal kilometer därifrån.

undefined
Numera står återvinningsstationen bakom kommunförrådet i industriområdet Karleby. Ett par kilometer från Coop-butiken.

– Det är Coop och markägaren som inte ville ha kvar stationen. De ville att den ganska akut skulle flyttas och först sökte vi bygglov för en placering längs Storgatan, men den överklagades. Då hittade kommunen den här platsen åt oss istället, förklarar Sandström.

– Den här placeringen ersätter ju inte den gamla. De som bor i centrala Kisa och tidigare har kunnat gå till stationen med sina sopor kan ju inte göra det längre. För vår del hoppas vi att det här är en tillfällig lösning.

Jimmy Johansson, drift och renhållningschef på kommunen, är inne på samma spår:

– Det är en provisorisk lösning. Förhoppningen är att återvinningsstationen ska komma med i det nya stationsområdet. Samtidigt är det viktigaste att stationen finns kvar på orten och vi hoppas att den här lösningen ska rulla på bra.

Har det kostat kommunen något att färdigställa den tillfälliga placeringen?

– Nej. Det har inte inneburit några kostnader att åtgärda platsen. Det var bara att flytta dit containrarna, svarar Johansson.

undefined
"Vi vill göra något trevligare med ytan", förklarar Coops butikschef Jari Viitala vars önskemål har lett till flytten.

Jari Viitala är butikschef vid Coop i Kisa. När vi når honom blir han glad över att höra att återvinningsstationen har flyttats.

– Härligt. Vi vill helt enkelt göra något trevligare med den här ytan. Jag ser möjligheter att kunna ha lite parkbänkar där eller kanske använda ytan för att arrangera veteranbilsträffar framåt vårkanten. Parkeringen går att använda på ett bättre sätt än att husera en återvinningsstation, konstaterar Viitala och fortsätter:

– Sedan har stationen inneburit en ökad trafik på parkeringen och det har lett till kostnader för markägaren.

Har det inte varit bra att ha en återvinning nära?

– Det kan det ha funnits men jag tror det blir farligt om man bygger sin verksamhet på att man har en återvinningsstation i närheten. Vi behöver vara en butik som står på egna ben, svarar butikschefen.

– Vi kommer att titta på exakt vad vi vill göra framöver. Målet är att skapa trevligheter för byn, fortsätter han.

Magnus Sandström, regionchef på FTI, förklarar att förhoppningen är att återvinningsstationen i framtiden ska stå på stationsområdet i Kisa.
Magnus Sandström, regionchef på FTI, förklarar att förhoppningen är att återvinningsstationen i framtiden ska stå på stationsområdet i Kisa.
Karta: Kommunförrådet, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!