Byggnads varslar om strejk: "Vill ha ordning och reda"

Byggnads varslade om strejk på onsdagen. "Det här har ingenting med lönenivåer att göra, utan det handlar om att vi vill ha en seriös byggbransch i framtiden", säger Byggnads öst ordförande Magnus Cato.

 Byggnads öst ordförande Magnus Cato vill ha mer ordning och reda i byggbranchen.

Byggnads öst ordförande Magnus Cato vill ha mer ordning och reda i byggbranchen.

Foto: Joakim Blomqvist

Kisa2020-11-18 21:23

– Vi tycker att vi behöver få en bransch med mer ordning och reda, säger Byggnads öst ordförande Magnus Cato.

Byggnads och Byggföretagen förhandlingar om Byggavtalet har lett till att fackförbundet på onsdagen varslade om strejk från och med 27 november.

– Vi har försökt att förhandla under en lång period och känner att vi har kommit till ett läge där det enda vi kan göra är att varsla om strejk och hoppas att vi ska hitta en lösning innan varslet träder i kraft, säger Magnus Cato.

Orsaken till varslet är att Byggnads hävdar att byggföretagen inte vill tag i de problem med dödsolyckor och arbetslivskriminalitet som länge plågat branschen.

Är branchen oseriös enligt er?

– Det finns seriösa företag och mindre seriösa företag. Vi vill försöka få alla att vara seriösa. Idag är det så att oseriösa företag konkurrerar ut seriösa företag. Med olika typer av villkor, genom att ha försämrad arbetsmiljö med mera, säger Magnus Cato.

Varslet omfattar 87 arbetsplatser i Sverige. Ingen av dem är i Kinda kommun. Markus Härnström på Jens-Åke bygg i Kisa fick reda på varslet på onsdagen.

– När situationen är som den är med coronaviruset, så kan man tycka att det skulle kunna gå att komma överens vid ett sittande bord. Utan strejk och sånt. Men samtidigt så är det en viktig fråga som de ska komma överens om, säger Härnström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!