Brand bröt ut i vägg i pappersbruket

Under torsdagsnatten uppstod en brand på Sofidels fabrik i Kisa. Anläggningen evakuerades, men ingen ska ha skadats.

Under torsdagskvällen uppstod en brand i Sofidels anläggning i Kisa. Det ska ha varit isoleringen inuti en vägg som fattat eld.

Under torsdagskvällen uppstod en brand i Sofidels anläggning i Kisa. Det ska ha varit isoleringen inuti en vägg som fattat eld.

Foto: Per Svensson Borrud/Pelles photo

Kisa2023-02-24 14:10

Runt 23-tiden kom larm om en brand i Sofidels pappersbruk i Kisa. Enligt Christian Lind, vakthavande befäl på RTÖG, var räddningstjänsten snabbt på plats med fem brandbilar.

– Det brann i en vägg inne i lokalen av okänd anledning, så den fick vi ju såga upp, och släcka konstruktionsbränder i väggen samt i taket, säger han.

Hur nära var det att sprida sig till andra delar av byggnaden?

– Det är ju allvarligt det här, det kunde ha gått riktigt illa, säger Christian Lind.

För att upptäcka var exakt det brann inne i väggen fick brandmännen använda speciell teknik.

– Man får ju gå med värmekameror och leta efter de här "hotspotsen" av förhöjda temperaturer i väggen. Och det är ju ett tidskrävande arbete att bryta upp den här väggen.

Christian Lind uppger att man fått såga på flera ställen i väggen, och även i taket.

– Det blir ju väldigt många meter. Man sågar ju upp lite extra för att titta så att det inte spridit sig.

undefined
"Det är inga belopp att tala om, det är egentligen eget arbete." Så beskriver Stefan Gustafsson, vd på Sofidel Sweden, skadeläget efter att räddningstjänsten fått såga upp den vägg som branden härjat i.

Enligt Stefan Gustafsson, vd på Sofidel Sweden, var det isolering inuti väggen som började brinna. Han menar att det upptäcktes snabbt.

– Vi bedömer att den var omedelbart hanterad av den lokala brandkåren och Sofidels anställda.

Byggnaden fick evakueras, men ingen av medarbetarna ska ha kommit till skada. Även vad gäller anläggningen som sådan så är skadeläget milt, uppger Stefan Gustafsson.

– Vi har inga skador på tillverkningsutrustning, och inte heller några skador på byggnaden eller andra faciliteter. Däremot har vi stått still ett skift i en pappersmaskin för att städa.

Produktionen i maskinen drog igång igen vid sextiden på fredagsmorgonen. 

Varför har den börjat brinna?

– Det är ju mycket värme i processen, men det kommer vi ju fortsätta titta på naturligtvis.

Vad exakt är det ni ska titta på?

– Vi tittar ju hela tiden på vad vi kan göra med det förebyggande. Varmgång är ju en av de stora riskerna i pappersbruk eftersom vi hanterar mycket värme.

undefined
Ingen person ska ha kommit till skada i samband med branden. Inte heller produktionsutrustning ska ha skadats. Polisen har inte inlett någon utredning i ärendet.

Den brandhärjade väggen fick räddningstjänsten såga upp för att komma åt ordentligt.

Vad blir kostnaden för skadorna?

– Det är inga belopp att tala om, det är egentligen eget arbete.

Finns det något ni ser redan nu som hade kunnat göras för att förebygga branden?

– Det är nog för tidigt att säga och det vill jag inte ens spekulera i, utan den fakta som vi har är att det var en mindre brand och att den hanterade som den skulle.

Polisen har inte inlett någon utredning i ärendet.

undefined
"Ungefär klockan tio så startade branden", säger Stefan Gustafsson, vd på Sofidel Sweden, om torsdagens brand på företagets anläggning. "Den hanterades som den skulle och vi tappade ett produktionsskift", konstaterar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!