Bly lämnar Itsam - Här blir han ny kommunchef

För tre och ett halvt år sedan tillträdde Mattias Robertsson Bly som förbundsdirektör för Itsam. Nu lämnar han uppdraget för Ånge kommun - och rollen som kommunchef.

För tre och ett halvt år sedan tillträdde Mattias Robertsson Bly som förbundsdirektör för Itsam. Nu lämnar han för Ånge kommun i Västernorrlands län.

För tre och ett halvt år sedan tillträdde Mattias Robertsson Bly som förbundsdirektör för Itsam. Nu lämnar han för Ånge kommun i Västernorrlands län.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2020-11-06 11:45

– Det känns jätteroligt att få ta sig an den här utmaningen men samtidigt känns det lite trist att lämna Itsam. Det har varit spännande år, det finns fortfarande jobb att göra och saker kvar att utveckla så givetvis är det med blandade känslor, förklarar Robertsson Bly när vi, dagen efter hans besked till förbundsdirektionen, hörs via telefon.

undefined
"Förbundsdirektör är en påfrestande roll", medger Mattias Robertsson Bly.

Även om det slutgiltiga beslutet ännu inte är fattat råder politisk enighet i Ånge om att utse Itsams nuvarande förbundsdirektör till kommunchef den 17:e november. Tanken är att han tillträder sitt nya uppdrag den 1:e mars 2021.

– Ånge är en kommun som på många sätt liknar Itsam-kommunerna. Det är en mindre kommun, med knappt 10 000 invånare, som kämpar med att skapa arbetstillfällen, ta hand om en åldrande befolkning och komma ifatt med digitaliseringen, konstaterar Robertsson Bly och fortsätter:

– För egen del har jag pekat ut tre områden som jag vill fokusera på. Det handlar om en ökad samverkan inom och utanför kommunen, det handlar om digitaliseringen och det handlar om det kommunala ledarskapet.

Vad ligger bakom valet att gå vidare i karriären?

– Dels är det tjänsten i sig som lockar givetvis men vi har också anknytning norrut. Min fru är från Jämtland och vi ser stora möjligheter till att kunna utöva våra fritidsintressen där uppe.

Har turerna som varit, med Linköpingsflytten och Kindas utträde, bidragit till beslutet?

– Nej det har det inte gjort. Mitt beslut handlar mycket om att det är en tjänst jag tycker är spännande men sedan ska jag inte sticka under stolen med att förbundsdirektör är en påfrestande roll då man jobbar med sex kommuner med olika förutsättningar samtidigt. Det kräver mycket arbete för att en kommunal samverkan ska fungera.

undefined
Här inviger direktionsordförande Annicki Oscarsson (KD) och Mattias Robertsson Bly Itsams nya lokaler i Linköpingsområdet Mjärdevi.

Efter en utredning gjord av Robertsson Bly beslutade en oenig direktion, i november 2018, att Itsams huvudkontor skulle flyttas från Kisa till Linköping. Nu, när organisationen satt sig, anser den avgående direktören att det var rätt beslut.

– Flytten har fått de effekter vi var ute efter. Syftet är en så stabil och säkert it-drift som möjligt och det har vi uppnått. Det har varit extra tydligt under pandemin med de ansträngningar som det medfört hos alla kommuner. Vi har också ett bättre rekryteringsläge i dag, menar Robertsson Bly och avslutar:

– Det är en rolig och spännande resa som vi har gjort med Itsam.

Robertsson Bly menar att turerna som varit, med bland annat Kindas utträde, inte bidragit till beslutet.
Robertsson Bly menar att turerna som varit, med bland annat Kindas utträde, inte bidragit till beslutet.
Karta: Kommunalförbundet Itsam
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!