Beskedet: Då blir nya vårdcentret klart

Arbetet med det nya vårdcentret i Kisa är i full gång. Men det kommer att dröja innan Kindaborna kommer att se planerna förverkligade.

Kisa får ett nytt vårdcentrum som kommer att ligga i anslutning till vårdcentralen. Det väntas vara klart någon gång mellan 2028 och 2030.

Kisa får ett nytt vårdcentrum som kommer att ligga i anslutning till vårdcentralen. Det väntas vara klart någon gång mellan 2028 och 2030.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Kisa2024-01-23 18:00

I februari 2022 tog dåvarande kommunstyrelse i Kinda första steget mot att skapa ett nytt vårdcentrum i Kisa. Beslutet stöds av Region Östergötland.

Vad är syftet med vårdcentret och vad kommer det att inbegripa? Det är två frågor redaktionen ber Eva Hulth, biträdande förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen, att svara på.

Eva Hulth hänvisar dels till den avsiktsförklaring som Kinda kommun och Region Östergötland enades om i början av 2022, dels till den förstudie kring det nya vårdcentret som blev klar hösten 2023.

undefined
Eva Hulth är biträdande förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen. Hon hänvisar till avsiktsförklaringen och förstudien i frågan om hur vårdcentret ska se ut.

I avsiktsförklaringen motiveras det nya vårdcentret med följande ord:

"Att kunna bedriva mer av vården närmre patientens hemmiljö samt att öka kontinuiteten." 

Exakt vad vårdcentret kommer att innefatta är i nuläget inte bestämt, men i förstudien nämns att vårdcentret minst ska "innehålla vårdcentral, möjlighet till specialistmottagning samt närvårdsplatser".

Även andra verksamhetsdelar som diagnostik, rehabilitering och folktandvård kan bli aktuella. 

I förstudien nämns också att Kinda står inför en stor utmaning framöver. Antalet äldre ökar, vilket medför att kompetensförsörjningen inom vård- och omsorgssektorn måste räcka till.

Var i processen befinner man sig nu?

– Vi jobbar för fullt och det följer enligt plan, säger kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M).

Han berättar att man i december förra året lämnade en slutlig rapport om hur ett framtida vårdcentrum ska se ut. Den granskas nu av regionen.

– På regionen är det många olika enheter som har med det här att göra, så det tar en viss tid, fortsätter Christer Segerstéen.

Han poängterar att projektet inte kommer att påverkas av att Region Östergötland har det tufft ekonomiskt. 

– Vi har fått klartecken från regionen att vårdcentret ligger fast.

När regionen har analyserat och dragit slutsatser av rapporten väntar nästa steg i processen: att fortsätta dialogen med kommunen.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M) berättar att arbetet med det nya vårdcentret går enligt plan.

Och det kommer att dröja innan vårdcentret står klart för att tas i bruk. Satsningen väntas vara klar först 2028–2030.

2022 fanns planer på att inrätta närvårdsplatser i kommunen. Dessa ingår i vårdcentret, men är redan nu i full gång i anslutning till äldreboendet Bergdala. Detta innebär att man avlastar US och patienter som är i behov av akutsjukvårdens resurser ska kunna vårdas närmare hemmet.

– Det har uppfattats väldigt positivt och det fungerar bra, avslutar Christer Segerstéen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!