Backens nya ägare: "En dröm som går i uppfyllelse"

Han är 30 år gammal, kommer ifrån Tranås och tillhör världseliten i mountainbike. Nu har Oscar Härnström köpt Tolvmannabacken - med målet att bygga en storslagen cykelpark.

Tillsammans med hunden Cudo var Oscar Härnström vid Tolvmannabacken under tisdagen för att planera satsningen på en ny cykelpark.

Tillsammans med hunden Cudo var Oscar Härnström vid Tolvmannabacken under tisdagen för att planera satsningen på en ny cykelpark.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-03 10:49

"Det är en dröm som går i uppfyllelse - att ha en egen backe och kunna utveckla cyklingen i Sverige", konstaterar han när vi, samma dag som affären meddelades, träffas i Tolvmannadalen utanför Kisa. Här ska han tillsammans med sambon Beatrice tillbringa stora delar av vintern. Planen är att söka bygglov och så fort som möjligt komma igång med byggnationerna som ska resultera i de första cykellederna. Huvudfokus för området är mountainbike.

– Förhoppningen är att kunna öppna upp till våren, berättar Härnström och fortsätter:

– Vi har en rätt stor vision för den här anläggningen. Jag håller ju på med extremcykling så målet är att arrangera festivaler, ha många stora hopp och förhoppningsvis få hit internationella cyklister. Planen framöver är att ha en restaurang, en cykeluthyrning och ett bed & breakfast - men vi kommer att ta det lite "pö om pö".

undefined
Cykling i världsklass. Det hoppas Oscar Härnström att Tolvmannabacken ska ge plats till i framtiden.

I dagsläget bor Tolvmannabackens nya ägare i Åre där han haft goda träningsförutsättningar i sporterna downhill och freeride. Nu ska flyttlasset, så fort som möjligt, gå till Kinda med omnejd.

– Det var skönt att försäljningsprocessen tog så pass lång tid, det är ett stort beslut, så det har varit bra att ha betänketid. Först var jag nervös men nu känns det bara jättebra - och spännande.

Trots att hans primära fokus, året om, kommer att ägnas åt cykelparken vill Oscar Härnström inte stänga dörren för skidåkning till 100 procent. Två liftar kommer att finnas kvar och förutsättningarna finns.

– Jag hoppas att vi kan ha cyklingen öppen året om men om det blir en riktig vargavinter får vi se vad som händer. Då hänger det på om vi hittar någon som vill göra det vid sidan av eller i samarbete med oss, säger den nya ägaren.

undefined
Härnström vill inte stänga dörren helt till skidåkning under vintrarna men medger att det lär bli svårt när Branäsgruppen inte har lyckats.

Hur ser du på att skidåkningen inte längre blir fokus?

– Visst är det tragiskt, jag har själv åkt här som barn, men klimatet blir varmare och det blir svårare att driva en skidanläggning så långt söderut. Det positiva är att det öppnar upp nya dörrar till att göra något annat. Cykelparken känns rätt i tiden, konstaterar Härnström.

Finns en tillräcklig efterfrågan?

– Ja och det ökar hela tiden. Jag har varit utomlands och tävlat mycket. Redan de första somrarna i Alperna blev man imponerad av att hela familjer var ute och åkte mountainbike, precis som på skidorterna. I dag ser det likadant ut i exempelvis Åre och Sälen. Det finns stor potential här.

Vad blir den stora utmaningen nu?

– Det kommer att bli mycket jobb, men jag ser fram emot att sätta mig i grävaren så fort som möjligt, avslutar Härnström.

undefined
Oscar Härnström är professionell tävlingsåkare i mountainbikegrenarna downhill och freeride.
"En dröm som går i uppfyllelse", säger Oscar Härnström, Tolvmannabackens nya ägare.
"En dröm som går i uppfyllelse", säger Oscar Härnström, Tolvmannabackens nya ägare.
Karta: Tolvmannabacken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!