Är det julgranar som stulits? – "Ganska troligt"

80 tioÄriga granar, kapade en bra bit över marken, varav ett 20-tal Àr stulna. Den upptÀckten gjorde skogsÀgaren Manne Pettersson hÀromdagen, som nu vill varna andra.

NÀr skogsÀgaren Manne Pettersson visade upp de nedhuggna granarna för skogsinspektören Johanna Skarin var det för henne en ovanlig syn.

NÀr skogsÀgaren Manne Pettersson visade upp de nedhuggna granarna för skogsinspektören Johanna Skarin var det för henne en ovanlig syn.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-19 16:00

– Omgiven av stubbar och nedhuggna barrtrĂ€d tar han emot oss mitt pĂ„ det avverkade skogspartiet i de östra delarna av Kinda, strax intill lĂ€nsvĂ€g 134 mellan Kisa och Åtvidaberg. Av en tillfĂ€llighet, dĂ„ ett rĂ„dgivningsmöte var bokat sedan tidigare, har han med sig Södras skogsinspektor Johanna Skarin. För henne var granstölden en ovanlig syn.

– En enstaka gran har vĂ€l de flesta skogsĂ€gare nĂ„gon gĂ„ng blivit av med men pĂ„ det hĂ€r viset - det har jag aldrig sett. I normala fall, om man ska röja och ta fram ett bestĂ„nd, kapar man av granarna nĂ€stan lĂ€ngs med backen sĂ„ det hĂ€r sĂ„g vĂ€ldigt annorlunda ut. Kanske Ă€r det för att de ska vara smala och passa i julgransfoten, resonerar hon.

undefined
"Nu finns brottslingarna pÄ nÀra hÄll - det gör mig lite lustig till mods faktiskt", sÀger skogsÀgaren Manne Pettersson om att ha drabbats av stölden.

För Manne Pettersson var det en "olustig" kÀnsla nÀr han i onsdags upptÀckte det nedhuggna skogspartiet. DÄ marken förr i tiden nyttjades av betande djur har det, sedan planteringen, varit en tuff utmaning att fÄ granarna att vÀxa.

– Ja, det har varit rĂ€tt besvĂ€rligt. Det har krĂ€vts mĂ„nga grĂ€sröjningar men nu hade granarna tagit sig ganska bra sĂ„ pĂ„ det viset Ă€r det en katastrof. Nu fĂ„r jag anvĂ€nda dem till att elda, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:

– Nu finns brottslingarna pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll - det gör mig lite lustig till mods faktiskt. Det Ă€r frustrerande att det nĂ€stan Ă€r omöjligt att fĂ„ fatt i dem om de inte tas pĂ„ bar gĂ€rning. Ett dĂ€ckspĂ„r, som finns hĂ€r, Ă€r inget att gĂ„ pĂ„.

undefined
DÄ granarna har kapats lite ovanför marken bedömer sÄvÀl polisen som Manne Pettersson att det rör sig om stöld för julgransförsÀljning.

Tanken var att de tio Är gamla granarna skulle fÄtt vÀxa till sig och öka i vÀrde i ytterligare ett 50-tal Är. I dagslÀget, nu nÀr de har avverkats, utgör granarna inte sÀrskilt mÄnga kubikmeter.

– FörsĂ€kringsbolaget vĂ€rderar granarna till ungefĂ€r 105 kronor kubiken. De hĂ€r smĂ„granarna blir inte mĂ„nga kronor och med tanke pĂ„ sjĂ€lvrisken lĂ€r jag inte fĂ„ ut nĂ„gon ersĂ€ttning, konstaterar Pettersson och fortsĂ€tter:

– Jag vill gĂ€rna varna grannar och andra skogsĂ€gare runt omkring. Man kanske borde ha lite uppsikt.

Granstölden Àr polisanmÀld men ingen förundersökning har inletts. NÀr vi nÄr Kindas kommunpolis Sofia Hedberg har hon ingen kÀnnedom om att flera skogsÀgare skulle ha drabbats eller att det skulle vara ett lokalt problem.

– Det Ă€r inget som det har flaggats för, konstaterar hon och avslutar:

– Att det handlar om stöld för julgransförsĂ€ljning Ă€r vĂ€l, i det hĂ€r fallet, ganska troligt. Dels nĂ€r det rör sig om sĂ„ smĂ„ granarna och dels nĂ€r det sker i de hĂ€r tiderna.

Skogspartiet dÀr tjuvarna har hÀrjat ligger i de östra delarna av Kinda - strax intill lÀnsvÀg 134.
Skogspartiet dÀr tjuvarna har hÀrjat ligger i de östra delarna av Kinda - strax intill lÀnsvÀg 134.
Karta: Tegelkullen, Kinda
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!