Agne Regell låter betraktaren tolka fritt

På lördag är det vernissage för en ny konstutställning på biblioteket i Kisa. Det är konstnären Agne Regell som visar upp sina konstverk.

Konstnären Agne Regell har alltid varit konstintresserad. Det var efter pensionen som det tog fart ordentligt i att skapa egna verk.

Konstnären Agne Regell har alltid varit konstintresserad. Det var efter pensionen som det tog fart ordentligt i att skapa egna verk.

Foto: Max Elofsson

Kisa2020-01-10 08:00

Under torsdagen var Agne Regell på plats vid Kisa bibliotek för att besöka utställningshallen och även för att hänga upp sina verk. Han kommer från början från Göteborg men bor sedan 1990 i Södra Vi på permanent basis.

I grund och botten är Agne Regell bildlärare, men sedan cirka tio år tillbaka är han pensionär. Det var då som han på allvar började skapa egna målningar. Under tiden som han arbetade som lärare fanns det inte riktigt tid för det också.

– Jag tycker om att måla och teckna och det har jag alltid tyckt. Jag känner en stor tillfredsställelse i att få andra att tycka om det också, säger Agne Regell.

Han utbildade sig i Stockholm på Konstfack som är en av Sveriges största konstnärliga högskolor inom konst och konsthantverk. När det var dags att leta efter sommarhus dök det upp alternativ i Småland. Utanför Södra Vi köpte han och hans hustru ett hus 1976. 

Efter några år med renovering och upprustning flyttade de dit och köpte samtidigt ett intilliggande hus. Det ena huset använder han i dag som konstateljé och det är främst där som han arbetar med sina konstprojekt.

Under lördagen börjar en ny konstutställning med Agne Regells verk i fokus. Det övergripande temat för utställningen är landskap.

– Jag själv är väldigt fascinerad av landskap. Det är så vackert. Även i det lilla kan man hitta det vackra, säger Agne Regell.

Han har alltid en bild i huvudet om hur det ska bli på förhand, men mycket lämnar han öppet för egen tolkning för betraktaren. Inspirationen har han hämtat från olika delar av världen, som Palestina, Tjörn på västkusten, Göta kanal och genom ett tågfönster längs med Kustpilens sträckning.

– Jag har provat att måla med akrylfärg, men jag gillar oljemålningar bättre. Akryl torkar för snabbt och dessutom luktar oljefärg godare, säger han.

Samtliga verk som visas upp under utställningstiden har han skapat under de senaste två åren. Det här är även första gången som Agne Regell ställer ut i Kisa. Han ser sig själv inte som någon flitig utställare, men tycker att det ska bli väldigt roligt och ser fram emot lördagens vernissage.

– Det känns jätteskojigt. Jag har besökt andra utställningar i den här lokalen och jag tycker den är väldigt fin. Jag hoppas det blir lyckat, säger Agne Regell.

Konstutställningen pågår från och med lördag fram till den 4 februari.

Under torsdagen var Agne Regell på plats för att hänga upp tavlorna i utställningshallen.
Under torsdagen var Agne Regell på plats för att hänga upp tavlorna i utställningshallen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!