25 procent av företaget knoppas av - Tony startar eget

Den ena vill ha mer ansvar och den andra vill ha mindre. I vår lämnar Tony Borén företaget "Björkfors gräv och markservice" efter 22 år - och går från anställd till egenföretagare.

Efter 22 år på Björkfors gräv och markservice, som anställd, tar Tony Borén steget och startar eget företag. Ett beslut som vd:n Lars Götesson står bakom.

Efter 22 år på Björkfors gräv och markservice, som anställd, tar Tony Borén steget och startar eget företag. Ett beslut som vd:n Lars Götesson står bakom.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-12-10 16:00

"Beslutet har vuxit fram", konstaterar vd:n Lars Götesson när vi, vid företagets lokaler intill Industrivägen i Kisa, träffas för en intervju. År 1993 tog han över verksamheten som sedan dess vuxit kontinuerligt. I dag omsätts ungefär tio miljoner kronor, under 2020 blir det mer, och fyra heltidsanställda sysselsätts. Förra året utsågs de till årets företagare i Kinda.

– Jag har ganska länge känt att jag behöver en förändring, att jag vill trappa ned, och under den här hösten har det varit extra många projekt som krävt mycket administrativ tid. För egen del vill jag jobba en del skift, vara ute och köra maskinerna, och inte bara sitta på kontoret hela tiden, förklarar Götesson och fortsätter:

– Efter så här många år i företaget känns det också som ett bra läge för Tony att starta något eget.

undefined
Tony Borén kommer i princip att köpa loss 25 procent av företaget vilket gör att Lars Götesson kan trappa ned.

Rent krasst kommer Borén, i mars 2021, att ta över ungefär 25 procent av företaget. Han köper loss en lastbil samt en mindre grävmaskin för att kunna rikta sitt fokus mot transporter men också grävjobb så som trädgårdar, husgrunder och avloppsanläggningar - egentligen samma arbetsuppgifter som han utför i dag. Ett nytt företag ska startas, förhoppningsvis med namnet "Borén gräv och transport", och lokaler ska hyras i Rothult utanför Kisa.

– Det känns bra att ta det här steget. Man behöver nya utmaningar så att man inte bara går runt och harvar i samma spår. Det måste hända något emellanåt, säger Borén och fortsätter:

– När man gör något sånt här är det ju lätt att det sprider sig rykten, att folk tror att vi har blivit osams på något sätt. Så är det inte alls och vi kommer inte att klippa banden helt. Tanken är att vi ska byta jobb med varandra.

Vad ser du som den största utmaningen framåt?

– Att ha tillräckligt med jobb. Så länge de rullar in ska det nog inte vara några problem men samtidigt är det en balansgång. Det får inte bli för mycket heller, svarar Borén.

undefined
"Jag har ganska länge känt att jag behöver en förändring", konstaterar Lars Götesson som hoppas minska det administrativa arbetet framöver.

Enligt Götesson har Björkforsföretaget aldrig varit särskilt känsligt för konjunktursvängningar - kunderna är allt från privatpersoner till företag och myndigheter.

Kommer ni bli känsligare efter "avknoppningen"?

– Nej det tror jag inte. Vi kommer att hjälpas åt men givetvis kommer inte gränsdragningen, vem som ska ta vilket jobb, att vara självklar från början. Samtidigt har vi kamperat i över 20 år så det lär vi nog lösa, avslutar Götesson.

Det nya företaget ska heta "Borén gräv och transport" - ifall det godkänns av Bolagsverket.
Det nya företaget ska heta "Borén gräv och transport" - ifall det godkänns av Bolagsverket.
Karta: Björkfors gräv och markservice, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!