Musiker och åhörare strömmade till den gemytliga gården Spakarp under helgen när spelstämman ”Bälgspel och strängknäpp” anordnades för tredje året i rad.  Alla för att få ta del av den stämning och glädje som sprids när dragspelare, violinister, basister, mandolinspelare, banjolirare och gitarrister möts och får spela tills orken tryter.

De lite mer långväga gästerna anlände under fredagen för att värma upp med så kallat ”buskspel”, då en helt enkelt börjar spela rakt upp och ned tillsammans med andra som gör samma sak. Under lördagen började sedan programmet med allspel, då alla spelar tillsammans, och sedan löste numrena på scenen i logen av varandra hela kvällen lång. Kvällen och natten är nämligen inget som skrämmer musikerna i Spakarp.

-Vi spelar och håller på så länge vi bara har lust. Slutar vi inte förrän solen har gått opp och det blir lunchdags så är det helt okej, sa Inga Arnell Lindgren som hade fått äran att hälsa alla välkomna till årets spelstämma. Att aktiviteten var något dämpad ända fram till klockan tre, då allspelet började, vittnade om att det hade spelats tills långt in på natten redan under fredagen.

Artikelbild

| Jonathan Samuelsson

På gården finns ett boningshus, en loge, ladugård och ett hus som tidigare var hönshus, fårhus och vedbod. Allt har de senaste åren renoverats för att kunna erbjuda fler platser att spela på och därmed hysa ännu fler musikanter.  På planen mellan byggnaderna serverades fika och grillade hamburgare.

När det verkligen började svänga vid en husknut utbrast Håkan Lindgren, en av arrangörerna:

-Det är det här det handlar om!