Temperaturen kröp närmare nollan och regnet duggade ner, när Österbymoborna på Luciakvällen plötsligt började lämna värmen i sina hus. Längs trottoarerna på Tranåsvägen som löper genom Österbymo, samlades fler och fler. 

Blickarna var vända mot Tranås och plötsligt började ett motormuller tillta i styrka och snart uppenbarade sig Lucia i form av en Massey Ferguson 135 med Mats Thorebring vid ratten. Tätt följd av åtta andra ekipage från Veteranmotorklubben Ydre i form av traktorer med stjärngossestrutar och tomteluvor. 

Julmusiken skvalade ur en högtalare i följet och ljusslingor blinkade sida vid sida av brinnande facklor. Sist i raden satt självaste jultomten och vinkade till folket, tillsammans med några av eldsjälarna i klubben.  Bredvid Tomtefar satt Susanne Landelius.

Artikelbild

| Lucia i spetsen Veteranmotorklubbens lussetåg.

– Vi ville göra något för oss själva och samtidigt glädja andra. Vi spånade fram det här efter att en av medlemmarna tagit fram ett klipp från Youtube på några andra som gjort ett liknande luciatåg. För en månad sedan började vi prata lite intensivare om det och satte igång.

Luciatåget ringlade sig nerför backen och körde ett varv runt Solängens äldreboende, där många äldre vinkade i fönstren. Turen gick vidare upp på Åkervägen och avslutades med en runda på Torget, där uppskattningsvis 150  personer hade samlats. Här väntade en av de nyare medlemmarna i veteranmotorklubben, Alexander Hillmarker från Tranås.

– Jag är galen i traktorer, konstaterade han med ett skinande glatt ansikte.