"Viktigt att visa på en annan väg framåt"

Sverigedemokraterna vill bland annat prioritera Kindas skolor, sänka arvoderingen inom politiken och implementera ett nytt arbetssätt för strategiska investeringar. Det meddelar partiet i sin skuggbudget för 2020.

Konkurrensutsättning, sänkta arvoden för politiker och ett färre antal ledamöter och ersättare. Det är några av förslagen i Sverigedemokraterna och Christian Nordin Olssons skuggbudget.

Konkurrensutsättning, sänkta arvoden för politiker och ett färre antal ledamöter och ersättare. Det är några av förslagen i Sverigedemokraterna och Christian Nordin Olssons skuggbudget.

Foto: Dennis Petersson

KINDA2019-06-15 17:00

– Utifrån en demokratisynvinkel är det väldigt viktigt att vi visar på en annan väg framåt. Det är extra angeläget nu när den största oppositionsgruppen i Kinda i princip är stödpartier till koalitionen, konstaterar gruppledaren Christian Nordin Olsson (SD).

Efter en lång och intensiv budgetprocess är det på måndag dags för kommunfullmäktige att slå klubban i bordet. Som vi tidigare har rapporterat har koalitionen, med stöd av M och KD, presenterat ett gemensamt förslag samtidigt som Vänsterpartiet levererat sin första oppositionsbudget. Även Sverigedemokraterna visar på ett budgetalternativ med flertalet budgetuppdrag och viljeinriktningar.

– Vi vill tydliggöra att vi vill någonting och det tycker jag är relativt sällsynt i Kindas politiska klimat. Vårt budgetförslag har en lite annorlunda struktur där vi till varje nämnd och kommunstyrelsen ger uppdrag att ta fram underlag för olika saker som vi vill se över, berättar Nordin Olsson.

Ett sparkrav på cirka 21 miljoner kronor. Vad är era direktiv?

– Krasst kan man säga att det alltid går att effektivisera någonstans, men vi vill ge en öppning till nämnderna och förvaltningarna att arbeta med de frågorna. De sitter på de närmaste kompetenserna för varje område.

Men var ska kommunens kostym bli mindre?

– Kan man hitta andra arbetsformer för att utföra vissa uppgifter behöver det inte alltid vara kommunen som driver allt i egen regi, så vi ser väldigt positivt på konkurrensutsättning till exempel. Kan vi hitta lösningar som inte försämrar kvalitén är det inget att diskutera.

Några av partiets viljeinriktningar är att Kinda ska arbeta mot att bli landets bästa skolkommun, att kommunövergripande rutiner och processer ska standardiseras och att politikens arvoden ska sänkas med nästan 445 000 kronor om året. Dessutom vill de att antalet ledamöter och ersättare ska bli färre.

– Vi ser inte att det kan påverka demokratin till det sämre utan vi visar snarare att politiken, i svårare tider, inte är ett omöjligt område att röra på. Vi vill gärna se att fullmäktige tar ett större kommando, framförallt med en beslutsrätt för strategiska investeringar, och där vill vi inte förändra antalet, förklarar gruppledaren.

Noterbart är också att SD vill se ett budgeterat överskott på tre procent, att de vill upphäva planen för bredbandsutbyggandet i förmån för en utredning av 5G-nätets möjligheter och att de vill stryka investeringen av en ny tankbil till räddningstjänsten.

Partiet vill bland annat flytta tillbaka beslutsrätten gällande strategiska investeringar till kommunfullmäktige.
Partiet vill bland annat flytta tillbaka beslutsrätten gällande strategiska investeringar till kommunfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!