Vårdcentral blir vårdcenter -- men var?

Var det nya vårdcentret i Kisa ska placeras är ännu inte beslutat. Däremot har Region Östergötland nu konstaterat hur stor tomt som krävs, samtidigt som de bett kommunen att komma med nya förslag.

Regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) ger en lägesrapport för arbetet för ett nytt vårdcentrum i Kisa.

Regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) ger en lägesrapport för arbetet för ett nytt vårdcentrum i Kisa.

Foto: Dennis Petersson/Susanna Beskow Norgren/bildmontage

Kisa2020-01-22 11:15

– Vi har inventerat färdigt vilket tomtbehov vi ser för ett nytt vårdcentrum och skickat in det till Kinda kommun för att de ska kunna göra en bedömning om placering. Parallellt för vi också en dialog med den nuvarande fastighetsägaren för att se om det är möjligt att bygga i närheten eller i anslutning till den tomt där vårdcentralen ligger i dag, förklarar regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).

Det var i september 2018 som regionen presenterade en förstudie för ett vårdcentrum i Kisa. Ett nybygge förordades och den preliminära placeringen var då på den kommunägda tomten vid Sveahuset på Storgatan. En annan tomt som har studerats sedan dess är där ICA-hallen ligger i dag, men enligt Kinda kommuns tillförordnade samhällsbyggnadschef Bo Horndahl har båda dessa förslag "förkastats".

– Vad jag förstår är regionen inte nöjd med de förslag som vi har lagt fram och vi söker inte längre aktivt efter tomter. De förslag vi har haft har varit för kuperade eller för små men dyker det upp något nytt agerar vi givetvis, säger han.

Stefan Fredriksson, fastighetsutvecklingschef på regionen, menar dock att inga alternativ ännu har förkastats. 

– Vi vill gå vidare, pröva andra alternativ och se om vi kan hitta något bättre. Som jag uppfattar det väntar vi just nu på ytterligare förslag från kommunen och jag kan bara konstatera att vi ännu inte har fått någon återkoppling på vår senaste förfrågan, säger han och fortsätter:

– När vi har fått in alla alternativ får vi lägga dem på bordet och se om det är något som är lämpligt att gå vidare med.

Behovet är en tomt på omkring 8 000 kvadratmeter.

– Vi måste börja någonstans, men sedan får vi se var det landar. Storleken beror lite på hur vårdcentret utformas, men så långt har vi inte kommit i processen, förklarar Fredriksson.

Enligt regionråd Karro kommer regionen, under 2020, att utreda hur länets vårdcentrum ska se ut.

– I december beslutade vi om en handlingsplan för arbetet med "nära vård" och det innefattade också en utredning för vårdcentrum och vad de ska innehålla. Det är en utredning som blir viktig för Kisa.

I förstudien är målet att vårdcentret ska stå klart 2022. Hålls det? 

– Det är alltid riskabelt att säga ett definitivt år, men jag tycker det är viktigt att vi försöker hålla ett så högt tempo som möjligt, avslutar Karro

Enligt Kaisa Karro (S) pågår det just nu en dialog med den nuvarande fastighetsägaren om byggnation nära eller i anslutning till Danbomsgården.
Enligt Kaisa Karro (S) pågår det just nu en dialog med den nuvarande fastighetsägaren om byggnation nära eller i anslutning till Danbomsgården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!