Vänorten har akuta miljöproblem

Utebliven regnperiod och höga temperaturer. Just nu råder extrem torka i Kenya och Kindas vänort Kimilili, vilket får Svenska Mount Elgonföreningen att agera.

Mellan åren 2006 och 2016 hade Kinda kommun ett partnerskap med orten Kimilili i Kenya.

Mellan åren 2006 och 2016 hade Kinda kommun ett partnerskap med orten Kimilili i Kenya.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KINDA/KIMILILI2019-01-18 22:00

– För 35 år sedan var jag där för första gången och sedan dess har jag följt utvecklingen. Det märks tydligt att klimatet förändras. Förr var det stabilt med regelbundna regn- och torkperioder för invånarna att förhålla sig till. I år har torkan kommit betydligt tidigare vilket lett till kris, framförallt när det gäller att få tag i mat till djurhållningen, berättar föreningens Erik Björklund.

För mer än 30 år sedan, närmare bestämt 1986, var han med och grundade Svenska Mount Elgonföreningen, med bas i Kinda. Sedan dess har flera projekt genomförts, bland annat startades Gustafs barnhem i Kimilili. Under den senaste veckan har föreningen samlat in pengar för att stötta just barnhemmet och de människor som lider av den rådande torkan.

– Hittills har vi skickat ner 5 000 kronor men vi har fått in betydligt mer, omkring 15 000 kronor tror jag, och det är helt fantastiskt. En del av pengarna ska vi placera i en så kallad katastroffond, så att vi snabbt och enkelt kan skicka ner stöd vid liknande kriser i framtiden, berättar Björklund.

I tio år, mellan 2006 och 2016, hade Kinda kommun ett partnerutbyte med Kimilili. Bandet mellan de olika platserna har blivit starka och Svenska Mount Elgonföreningen håller ständig kontakt.

– Partnerskapet har betytt väldigt mycket och skapat medvetenhet om hur världen ser ut och att vi från olika håll i världen kan värna om varandra. Situationen som råder där nere liknar väldigt mycket den situation som vi hade här i Sverige i somras. Bara att det är ännu mer torrt, tufft och varmt, avslutar Björklund.

Under den senaste veckan har Svenska Mount Elgonföreningen samlat in pengar för att stötta barnhemmet i Kimilili.
Under den senaste veckan har Svenska Mount Elgonföreningen samlat in pengar för att stötta barnhemmet i Kimilili.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!