Systembolagets beslut drabbar ölbryggeriet

Nääs Gårdsbryggeri är en av många mindre bryggerier som förlorar på att Systembolaget inte längre gör det möjligt att beställa alkoholhaltiga drycker via deras hemsida.

Bryggeriets ägare Gunnar Emanuelsson ser att försäljningen minskar till följt av coronakrisen.

Bryggeriets ägare Gunnar Emanuelsson ser att försäljningen minskar till följt av coronakrisen.

Foto: Dennis Petersson

Ydre kommun2020-03-24 12:00

Mindre ölbryggerier har i dag inte möjligheten att ha sina produkter på samtliga systembolag i Sverige. I stället finns möjligheten för konsumenten att beställa varor via systembolaget för att sedan hämta dem i butik.

Från och med den 25 mars kommer det inte längre gå att beställa från sortimentet som kallas Lokalt och småskaligt. Det innebär att bryggerierna får förlita sig till sin försäljning som sker direkt i butiken endast. Nääs Gårdsbryggeri i Ydre är en av många som drabbas.

– Kanske kommer vi få se en ökad försäljning på systembolagen i stället, men att den här möjligheten stoppas innebär att vi mister cirka 15 procent av vår totala försäljning. Det är naturligtvis inte bra, säger Gunnar Emanuelsson, ägare av Nääs Gårdsbryggeri.

I dagsläget finns deras produkter på ett tiotal systembolag mellan Jönköping och Norrköping. Nääs har fyra anställda och i nuläget finns inga planer på att säga upp någon personal.

Gunnar Emanuelsson ser också ett stort problem i att de går miste om försäljning av öl till restauranger. Sammanlagt är hans gissning att någonstans mellan 30 och 40 procent av företagets totala försäljning uteblir.

Gunnar Emanuelsson ser det ändå som tur i oturen att de nyligen lanserade ett nytt öl som ingår i Systembolagets fasta sortiment och därmed finns i ett 100-tal butiker runt om i Sverige. Inkomster därifrån lindrar tappet en aning.

– Annars kunde det ha varit mycket värre, säger han.

Nääs Gårdsbryggeri har sin produktion utanför Hestra i Ydre kommun.
Nääs Gårdsbryggeri har sin produktion utanför Hestra i Ydre kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!