Stal från äldre – får fängelse

En kvinna i 50-årsåldern har i Göta hovrätt dömts till ett års fängelse för grov stöld. Kvinnan hade överklagat domen och ville istället få skyddstillsyn.

Göta hovrätt satsäller tingsrättens dom

Göta hovrätt satsäller tingsrättens dom

Foto: Lars-Göran Bexell

KINDA2018-12-07 20:15

I mars i år dömdes kvinnan i Linköpings tingsrätt till ett års fängelse för grov stöld. Åtal som hon frikändes från var försök till grov stöld och grov stöld i ett annat fall. Det var under hösten 2015 och vintern 2016 som kvinnan, enligt åtalet, ska ha stulit kontanter hos boende på äldreboende i Östergötland där kvinnan jobbade. I ett fall ska en äldre man blivet bestulen på 300 och 500 kronor från sin plånbok och ett fall blev en äldre kvinna bestulen på 100 kronor. Totalt rörde åtalet sju fall av grov stöld.

Linköpings tingsrätt skrev i domen att kvinnan erkänt gärningarna men att hon menade att brotten skulle bedömas som stöld och inte grov stöld.

– Genom kvinnans erkännande som stöds av utredningen i övrigt är det styrkt att hon gjort sig skyldig till tre fall av stöld, skriver tingsrätten som menar att stölderna visserligen avsett ett tämligen begränsat värde men att då hon var anställt på äldreboendet och dessutom stulit upprepade gånger från samma målsägande ska gärningarna rubriceras som grov stöld.

Kvinnan dömdes av norsk domstol för liknande brott mellan 2013 och 2015 till fängelse i 120 dagar. Kvinnan överflyttades till svenskt fängelse i september förra året och blev villkorligt frigiven drygt två månader senare.

Under huvudförhandlingen i Linköpings tingsrätt sa kvinnan att det hon dömdes för i Norge är "samma sak som hon dömdes för i tingsrätten". Orsaken till stölderna, var enligt kvinnan själv, ett långtvarigt spelmissbruk. Något hon nu ska vara fri från.

Tingrätten skriver i domen att kvinnan ska dömas för sju fall av grov stöld och att straffvärdet väl överstiger ett års fängelse.

– Dock har utredningen tagit lång tid och dessutom har hon förlorat sin anställning på grund av gärningarna och detta är omständigheter som ska beaktas i mildrande riktning, skrev tingsrätten.

Tingrätten dömde kvinnan till ett års fängelse för grov stöld.

Kvinnan överklagade domen till Göta hovrätt och ville ha straffet omvandlat till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Nu har Göta hovrätt kommit med sin dom och den visar att hovrätten går på tingsrättens dom, och fastställer tingsrättens domslut på ett års fängelse.

Hovrätten avslutar domen med "vid en helhetsbedömning av omständigheterna instämmer hovrätten således i tingsrättens bedömning att gärningarna i samtliga fall ska rubriceras som grov stöld".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om