Sotarföretag överklagar upphandlingsavtal

Kinda Sotnings & Ventilationsservice har överklagat den offentliga upphandlingen om sotning i Kinda.

Kinda-företaget har överklagat beslutet om den offentliga upphandlingen till förvaltningsrätten. Sotarmästare Erik Berg tycker att kommunen har agerat fel i deras bedömning.

Kinda-företaget har överklagat beslutet om den offentliga upphandlingen till förvaltningsrätten. Sotarmästare Erik Berg tycker att kommunen har agerat fel i deras bedömning.

Foto: Max Elofsson

Kinda kommun2019-11-06 06:00

Sedan 1995 har Kinda Sotnings & Ventilationsservice har haft den kommunala sotningsupphandlingen i Kinda. De nuvarande avtalen gäller fram till februari 2020. I september var det dags att skriva en ny upphandling för kommande år.

Den 16 september antog kommunen ett anbud från en annan entreprenör, nämligen Sotning & Ventilationsservice Småland. Nu motsätter sig Kinda Sotning beslutet och har därmed överklagat ärendet.

Kinda-företaget pekar på flera punkter som gör att de anser att beslutet är taget på felaktiga grunder.

En sådan sak är att i upphandlingsansökan ska en fil bifogas. Där ska det framgå att det företaget uppfyller de kvalitetsarbeteskrav som krävs för att vara lämplig för uppdraget. Den här filen har inte bifogats till beslutsfattarna enligt Erik Berg på Kinda Sotning.

Kinda kommun har ändå fattat beslut att ge upphandlingsavtalet till Sotning & Ventilationsservice Småland och först tre dagar efter att beslutet har fattats skickas filen in till kommunen. Det är när Erik Berg påpekar för kommunen att de inte har tagit del av Smålands-företagets kvalitetsarbete som de ber om att få se de uppgifterna.

– Kinda kommun har helt missat att kolla på företagets kvalitetsarbete och ändå gett dem uppdraget. Det här är helt fel, därför överklagar vi, säger Erik Berg.

Smålandsföretaget har även skrivit i sitt underlag att de avser att anställa personalen i det bolag som utför uppdraget i dag, alltså personalen på Kinda Sotning. Enligt Kinda-företaget är det något som aldrig har kontrollerats eller kommunicerats med dem.

– Vi har inget intresse av det, utan vi kommer att fortsätta som eget företag. Vi anser att det finns anledning att ifrågasätta möjligheten att bedriva den verksamhet som de säger sig kunna göra, säger Erik Berg.

Förvaltningsrätten i Linköping handlägger ärendet. Kommunikation mellan kommunen och Kinda Sotning pågår.

Sotning & Ventilationsservice Småland är baserat i Västervik och drivs av Morgan Lindfors. I hans planer har det ingått att anställa sotarpersonalen i Kinda.

– I den kontakt som jag har haft med Erik Berg skulle han höra sig för med personalen och återkomma. Det blir lite konstigt att de går den vägen. Om de inte var intresserade av att bli anställda kunde de ha sagt det direkt i stället, säger Morgan Lindfors.

Kommunens upphandlingsstrateg Karin Strid har valt att inte kommentera ärendet medan det är under utredning.

Erik Berg är sotarmästare på Kinda Sotnings & Ventilationsservice i Kisa.
Erik Berg är sotarmästare på Kinda Sotnings & Ventilationsservice i Kisa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!