Släcker ned sin firma efter fyra decennier

För 40 år sedan var han den 25-åriga "sommartorparen" som startade Horns på den tiden enda elfirma. Nu, efter fyra decennier, lägger Sven-Gunnar "SG" Karlsson elkablarna på hyllan.

"Nu är det dags", säger 66-åriga Sven-Gunnar Karlsson som efter 40 år som egenföretagare och elektriker går i pension och släcker ned företaget SG:s Elektriska.

"Nu är det dags", säger 66-åriga Sven-Gunnar Karlsson som efter 40 år som egenföretagare och elektriker går i pension och släcker ned företaget SG:s Elektriska.

Foto: Dennis Petersson

Horn2019-11-03 20:00

– Jag har trivts med det här yrket under alla år, framförallt utmaningen som egenföretagare. Kundkontakten kommer jag att sakna, det råder det ingen tvekan om, men någon gång måste man ju bara sluta, konstaterar elektrikern när vi träffas vid hemmet på Klocklidsvägen i Horn.

Det är inte mycket som signalerar att det är just här som SG:s Elektriska har sin bas. Utanför villan står en vit arbetsbil, utan varken dekaler eller företagsnamn, men det är också allt. Efter så många år som aktiv, och en sedan länge etablerad kundkrets, menar Sven-Gunnar Karlsson att behovet av marknadsföring minskat.

– Det är synd att man inte har bokfört sina jobb lite mer, men jag tror jag har varit i varenda kåk häromkring, berättar han.

Allting började i slutet av 1970-talet. Sven-Gunnar Karlsson var då bosatt i Linköping tillsammans med hustrun Gunilla, men hyrde ett sommartorp i Brunebo utanför Horn. Genom torpet skapade han sig kontakter på orten och märkte snart att avsaknaden av en lokal elektriker var stor. I kombination med en vilja att flytta ut på landet blev detta starten på företaget.

– Det var en helt annan aktivitet på landet då. I slutet av 80-talet och i början av 90-talet byggdes det vansinnigt mycket. Jag räknade lite på det och vi startade ungefär ett nytt hus i veckan, förklarar han och fortsätter med att berätta om perioder då situationen varit tuffare.

Vad har varit den stora utmaningen genom åren? 

– När man ser att utvecklingen börjar tackla av drar man på sig så många jobb som man bara kan, och helt plötsligt har man hur mycket som helst att göra. Det finns inget mitt emellan, det finns bara lite eller mycket, och det tror jag är den stora utmaningen för alla egenföretagare. 

Hans omsättning ligger i dag på omkring 1 500 000 kronor och under perioder har han också haft anställda. Nu, 66 år gammal, överlåter Sven-Gunnar Karlsson sina kunder och sitt lager till Erik Borg och Horns, genom detta, enda lokala elfirma, Borg Elektriska AB.

– Jag har gått runt och tänkt på det här under ett år och redan från början såg jag det här som den bästa lösningen.

Med överlåtelsen får Erik Borg en möjlighet att expandera sin verksamhet som i dag omsätter cirka 3 500 000 kronor.

– Det här är en bra chans för mig. Förhoppningen är att växa och kanske kunna anställa ytterligare framöver, avslutar Borg.

Det är Erik Borg, på Borgs Elektriska AB, som genom en överenskommelse tar över Sven-Gunnar Karlssons kundkrets, lager och material.
Det är Erik Borg, på Borgs Elektriska AB, som genom en överenskommelse tar över Sven-Gunnar Karlssons kundkrets, lager och material.
Karta: Klocklidsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!