Schedevi Psykiatri ställer om för miljön

Schedevi Psykiatri bygger inte bara om- och till sina lokaler. Man ställer även om för miljön. Oljan är utbytt mot pellets och elleveransen kommer via solcellspaneler på två paviljongtak.

Lisa Fält och Lennart Fält vid en av elladdningstationerna på Schedevi

Lisa Fält och Lennart Fält vid en av elladdningstationerna på Schedevi

Foto: Lars-Göran Bexell

RIMFORSA2018-12-11 17:00

– Vi har jobbat med miljöfrågor under en längre tid och det vi nu gör och har gjort passar bra med alla klimatavtal som är på gång och inte minst för att det är klimatmötet i Katowice i Polen, säger Lennart Fält som äger Midskeppskoncernen i vilket Schedevi ingår och som i sin tur är ett dotterbolag till Södra Innergården AB.

För ett par månader sedan drog en om- och tillbyggnad igång på Sjövillan i vilken det idag bor fem personer men som kommer att utökas med två lägenheter. I april kommer bygget att vara klart för invigning.

– Miljöfrågorna blir bara viktigare och viktigare och tidigare hade vi fyra oljepannor som gick för fullt här. De är borta sedan länge och utbytta mot en stor pelletspanna istället. Det är bra för både miljön och ekonomin, säger Lennart Fält.

Laddstolpar för elbilar finns på två ställen, vid slottet och vaktmästeriet.

– Vi har beställt tre elbilar som kommer att levereras efter årsskiftet. Vi kör många korta resor, som exempelvis till Rimforsa och Kisa och då är elbilen perfekt, säger Lennart Fält och fortsätter:

– Vi har hållit på miljöalternativ sedan 1980-talet. Vi hade bilar som gick på rapsbaserad diesel, men det kostade mer än det gav tillbaka.

Kulvertarna till de olika husen har byggts ut och om, vilket även har inneburit miljöbesparingar.

– För ett par veckor sedan var ytterligare ett projekt klart och det var solcellsanläggningar på två paviljongtak, säger Lisa Fält, vd på Schedevi Psykiatri.

Totalt är solcellsanläggningar cirka 500 kvadratmeter.

– Vi producerar nu vår egen el helt och hållet. Vi kan koppla på ytterligare en solcellsanläggning framöver, säger Lisa Fält.

Investeringen för solcellsanläggningen ligger på en miljon kronor.

– Vi har ansökt om bidrag från länsstyrelsen och det ligger på 30 procent av investeringen, säger Lisa Fält.

När det gäller elladdstolparna går Trafikverket in med 60 000 kronor i bidrag på investeringen som ligger på 320 000 kronor.

– Solcellsanläggningen går runt efter 13 år och driftlängden är på mellan 25 och 30 år. Vi satsar på att bli helt rena, det är inget att hymla med, säger Lennart Fält och avslutar med:

– Det känns mycket tillfredsställande att vi nu är riktigt på gång, när det snackas mycket om miljö. Vi vill att det ska bli bra för kommande generationer.

Efter årskiftet levereras elbilarna till Schedevi
Efter årskiftet levereras elbilarna till Schedevi
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om