Så vill koalitionen utveckla södra Kinda

En ökad platsmarknadsföring, en förbättrad skol- och arbetspendling samt ett nytt 55-plusboende. Under onsdagen presenterade koalitionen i Kinda en rad satsningar på den södra kommundelen.

"Vi har varit otydliga", säger koalitionen om den oro som uttryckts av invånarna i södra Kinda under 2019. Nu presenterar Lars Karlsson (L), Conny Forsberg (S) och Anders Ljung (C) en rad satsningar.

"Vi har varit otydliga", säger koalitionen om den oro som uttryckts av invånarna i södra Kinda under 2019. Nu presenterar Lars Karlsson (L), Conny Forsberg (S) och Anders Ljung (C) en rad satsningar.

Foto: Dennis Petersson

Horn2020-01-15 22:00

– 2019 blev ett år där vi fick lägga en stor tonvikt på ekonomin och tvingades att fokusera på de beslut som var viktiga att få till snabbt, däribland skolan och vattenverket i Rimforsa. Nu är det viktigt att vi går vidare och visar att det inte råder någon tvekan om att vi vill att hela kommunen ska leva, förklarar den styrande koalitionens företrädare Conny Forsberg (S), Anders Ljung (C) och Lars Karlsson (L).

Nedläggningen av tillagningsköket och medborgarträffen i Horn. Är det här en reaktion på det som varit?

– Det är åtminstone ett sätt att förklara att det finns tankar och idéer även för södra Kinda. Det viktiga är att invånarna ska förstå att vi inte alls vill avveckla utan utveckla. Vi har varit otydliga med vad vi vill, nu måste vi bli bättre, svarar Forsberg.

I dokumentet som de tre partierna har tagit fram listas totalt fyra satsningar. Dels förtydligas intentionen att hitta lösningar för kollektivtrafik mot Vimmerby, ett arbete som just nu pågår. Dessutom meddelas en vilja att på ett "tydligare och mer aktivt sätt" marknadsföra den södra kommundelen för verksamhet och boende. Målgruppen i det här fallet är framförallt invånare på den andra sidan av södra länsgränsen.

– Horn och Hycklinge är ett attraktivt område som vi egentligen inte berättar så mycket om. Det finns bra lägen, det är bra tomtpriser och en lägre skatt, så vi tror att det finns en potential, berättar koalitionen.

Utöver detta kommer även den nya kommunchefen, Sergei Sorokin, att få två uppdrag. För det första ska han undersöka intresset för ett 55-plusboende i Horn och var en sådan fastighet isåfall kan lokaliseras. För det andra ska han utreda möjligheten att via biblioteket, i dialog med regionen, erbjuda personliga vårdmöten över internet.

– Utifrån de propåer vi har fått verkar det finnas ett behov av ett 55-plusboende. Säkerställer man att det finns bostäder kan människor på ett enklare sätt lämna sina villor och då får man också igång en flyttkarusell, konstaterar Forsberg, meddelar att två tomter, en vid Postgatan och en vid Åsundsvägen, kan vara aktuella byggplatser och avslutar sedan:

– När det gäller vårdfrågan vet vi att invånarna skulle vilja ha tillbaka någon form av sköterskemottagning, men det är en regional fråga. Däremot kan vi lägga det här förslaget om personliga vårdrådgivning.

En ökad marknadsföring av kommundelen och ett nytt 55-plusboende i Horn. Det är några av förslagen.
En ökad marknadsföring av kommundelen och ett nytt 55-plusboende i Horn. Det är några av förslagen.
Karta: Horn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!