Så stort förväntas Kindas underskott bli

Intäkter för fiberanslutningar gör att Kindas underskott för 2019 ser ut att minska. "Vi är försiktigt positiva", säger kommunstyrelsen om det prognostiserade resultatet.

Underskottet minskar. Nu tyder allt på att Kinda kommun preseterar ett minusresultat på drygt två miljoner kronor när 2019 summeras.

Underskottet minskar. Nu tyder allt på att Kinda kommun preseterar ett minusresultat på drygt två miljoner kronor när 2019 summeras.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2019-12-05 06:00

När året nu börjar lida mot sitt slut blir också budgetprognoserna allt säkrare. Vid kommunfullmäktigesammanträdet i november visade helårsprognosen på ett underskott närmare fem miljoner kronor. Nu, när en ny budgetuppföljning har genomförts, talar allt istället för ett underskott på strax över två miljoner kronor. 

– Man har ändrat lagen för hur man bokföringstekniskt ska redovisa intäkterna för anslutningsavgifterna till fibernätet och då blev det ett plusresultat för oss, förklarar kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S) och kommenterar sedan det förväntade minusresultatet:

– Det är klart att det är bekymmersamt, men nämnderna och förvaltningarna har kämpat på hårt och vi har faktiskt nått en bra bit på vägen. Samtidigt har vi en god basekonomi med en bra soliditet.

Hur hanteras underskottet? 

– Vi har tre år på oss att återställa resultatet. Det räcker teoretiskt sett att vi gör ett överskott på två miljoner kronor nästa år för att kunna skriva av den biten, sedan är givetvis våra mål betydligt högre, svarar vice ordförande Lars Karlsson (L) och fortsätter: 

– Att gå minus ett år är väl kanske inte hela världen, men för att klara investeringar i framtiden behöver vi ligga på ett överskott omkring två och tre procent. 

Vid kommunstyrelsens sammanträde i måndags togs de första stegen i arbetet med budgeten 2021. Målet är att den styrande koalitionen kan presentera sitt förslag i början av mars nästa år.

Vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde påbörjades arbetet med budgeten 2021.
Vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde påbörjades arbetet med budgeten 2021.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!