Så ska Förintelsens minnesdag uppmärksammas

Utrikeskorrespondenten Peter Johnsson kommer till Kisa på måndagkväll och föreläser när Förintelsens minnesdag uppmärksammas.

Jörgen Sundeborn, Kinda Pastorat, Majlis Johansson, ordförande,Thomas C Ericsson, Kinda kommun och Jan Gustafson, Linnékyrkan är med i styrelsen Vänskap över alla gränser i Kinda.

Jörgen Sundeborn, Kinda Pastorat, Majlis Johansson, ordförande,Thomas C Ericsson, Kinda kommun och Jan Gustafson, Linnékyrkan är med i styrelsen Vänskap över alla gränser i Kinda.

Foto: Marita Andersson

Kisa2020-01-24 10:00

Den 27 januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag över hela världen och även i Kisa. Utrikeskorrespondenten, historikern och författaren Peter Johnsson kommer att hålla ett föredrag om nazismens uppkomst kopplat till händelser i nutid. 

 – Peter Johnsson är etablerad som Östeuropa- och Polenkännare, och han har skrivit flera böcker i ämnet, säger Thomas C Ericsson. Han är bosatt i Polen på halvtid och halvtid i Malexander. 

 – Vi samarbetar även med Värgårdsskolan för att ge eleverna kunskap om de här viktiga frågorna, säger Majlis Johansson, ordförande i nätverket Vänskap över alla gränser i Kinda. Åttorna kommer att få se en teater som heter "Älskade Anja" som spelas av Teater Pelikanen och niorna kommer att få se filmen "Schindlers List"

– Det här är ett viktigt ämne, vi får inte glömma det som hänt, och vi måste se till att det inte händer igen, säger hon. 

Internationella kvinnoföreningen IKF kommer att bjuda på mat från olika länder såsom Eritrea och Syrien.

 – Vi hoppas på att fylla församlingsgården med många intresserade människor, säger Majlis Johansson. 

 Det är nätverket Vänskap över alla gränser i Kinda som arrangerar i samarbete med Kinda Ydre Sparbank, Rotary, Svenska kyrkan, Linnékyrkan, IKF Internationella kvinnoföreningen i Kinda, teaterföreningen Superb och Kinda kommun.

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för förintelsens offer, baserat på dagen då fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!