Raketfart för årets nyföretagare I Kinda

Han bor på landsbygden med uppdragsgivare i storstadsregionen. Det har gått som på räls sedan han startade eget företag som teknikkonsult inom mekanisk konstruktion. ”Det är en guldsits jag hamnat i”, säger 38-årige Lars Kindefält.

– Jag har alltid varit tekniskt intresserad och tänkt att man borde utveckla saker och ting till det bättre, säger Lars Kindefält

– Jag har alltid varit tekniskt intresserad och tänkt att man borde utveckla saker och ting till det bättre, säger Lars Kindefält

Foto: Stefan Holgersson

KINDA2018-12-17 06:00

När Växtkraft Kinda i våras skulle utse 2018 års nyföretagare var det inte så konstigt att juryn fick upp ögonen för Lars Kindefälts företag K4 Engineering & Management AB. Företagets första helårsresultat för 2017 stack onekligen ut bland nystartade företag i Kindabygden. En omsättning på över två miljoner kronor och ett resultat på drygt en miljon.

– Det går riktigt bra. Årets omsättning och resultat blir troligen i linje med förra året. Jag har en fördel av att kunna bo på landet och ha uppdragsgivare i storstadsregion. Det är skillnad på priser. Det är lite som många gjort förut, bo i Sverige och jobba i Norge.

Lars Kindefält bor tillsammans med frun Cecilia (egenföretagare som veterinär) och två barn i Killingevid, dryga milen öster om Kisa.

– Jag har alltid velat bo på landet, med ladugård och byggnader. Svärfar berättade för oss att det här stället var till salu och vi kände att det var helt rätt.

Lars är född och uppvuxen i Horn och är tillsammans med frun från Kisa klassiska hemvändare. 2010 flyttade de från Uppsala tillbaka till Kindabygden.

– Min far, Krister Svensson, har haft mekanisk verkstad i Horn i många år. Som grabb gick jag ofta ut i verkstan och byggde diverse saker. Jag har alltid varit tekniskt intresserad.

Han byggde om leksaksbilar, satte dit en liten elmotor så att de fick fart. Grejerna blev allt större. Som 15-åring svetsade han ihop chassit till en radiostyrd bil, försåg den med motor från en motorsåg och hjul från en gräsklippare.

– Den gjorde 70 kilometer i timmen och gick att sladda rätt bra med, säger Lars med ett leende.

Han utbildade sig till högskoleingenjör i maskinteknik och har under åren haft olika anställningar som utvecklingsingenjör och projektledare. En dag, efter sex år på det senaste jobbet, sade han upp sig.

– Det var dags att göra något annat, men jag visste inte vad. En tanke var att köra i gång i egen regi. Jag hade inte bestämt mig då, men hade funderat flera gånger på att prova på att driva eget företag.

I september 2016 startade Lars Kindefält aktiebolaget K4 Engineering & Management, vilket han inte ångrar för ett ögonblick.

– Jag trivs väldigt bra med den här situationen, eftersom jag kan sitta hemma och jobba en hel del. Det passar bra för att familjepusslet med småbarn ska gå ihop.

Huvuddelen av arbetstiden ägnar Lars åt en kund i Uppsala, ett företag som utvecklar och tillverkar containrar för flygfrakt av temperaturkänsligt gods. Han jobbar på konsultbasis som teknisk produktchef.

– Jag brukar åka till Uppsala en dag i veckan och stannar kvar till dagen därpå. Resten av veckan sker möten på distans via Skype.

Från kontoret hemmavid har Lars möten med leverantörer runt om i Europa och kollegor/partners i hela världen.

– Vi har inget fibernät i Killingevid, men mobilt bredband funkar tillräckligt bra för det jag behöver.

Det händer fortfarande att han åker bort till farsans verkstad. Numera handlar det mer om att sätta ihop någon klurig testutrustning för att kunna utvärdera någon prototyp som har med utvecklingen av containrarna att göra. Lars ger ett exempel:

– Vi hade problem med truckar som körde in och gjorde hål i botten på containrar, vilket kostade mycket att reparera. Lösningen blev att sätta dit en ”enkel slitplåt” som kan användas både förbyggande och för att reparera redan skadade bottnar. För att komma fram till rätt materiallegering och tjocklek byggde jag en testutrustning för att utvärdera hållfastheten baserat på verkligt scenario. Utformningen var som en truckgaffel, men där istället en pendel slår på samma ställe och med samma energi hela tiden. Den slutliga lösningen var egentligen en enkel grej, men har sparat in flera miljoner.

Lars Kindefält stortrivs som egenföretgare
Lars Kindefält stortrivs som egenföretgare
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!