Prislappen: 5 000 för onödiga utryckningar

Från och med nästa år kommer avgiften att höjas för att räddningstjänsten rycker ut på onödiga automatlarm. Det är en ökning med 500 kronor.

Räddningschef Thomas Blixt tycker att höjningen är rimlig.

Räddningschef Thomas Blixt tycker att höjningen är rimlig.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2019-12-11 13:00

I dag ligger avgiften på 4 500 kronor när räddningstjänsten tvingas tycka ut på ett automatlarm som visar sig vara i onödan. Kommunfullmäktige i Kinda har nu beslutat att avgiften höjs från och med 1 januari nästa år. Då kommer avgiften i stället att ligga på 5 000 kronor per utryckning.

Räddningschef i Kinda är Thomas Blixt och han tycker att avgiftshöjningen är rimlig.

– Under de senaste fyra, fem åren har inte avgiften höjts över huvud taget. Därför tycker jag att det är en relevant höjning, säger han.

Antalet automatlarm har inte ökat något nämnvärt under de senaste åren och Thomas Blixt säger att det oftast ligger mellan 45 och 65 stycken per år inom hela kommunen. Automatlarm finns i dag på exempelvis vårdboenden, skolor och industrier. Med hjälp av automatlarm kan bränder upptäckas tidigt och därmed minimera risken för större skador.

– Det är jättebra att automatlarm finns för att vi snabbt ska kunna vara på plats när det väl händer någonting, säger Thomas Blixt.

Hittills i år har räddningstjänsten i Kinda fått 71 automatlarm, men hur många av dem som anses som onödiga för att larmet har löst ut utan att det är någon brand, går inte att veta exakt. Därmed är det heller inte klarlagt hur mycket pengar som kommit in under året på grund av att de behövt rycka ut på ett onödigt automatlarm.

– De automatlarm som inte är onödiga där det är skarpt läge, debiterar vi inte, säger Thomas Blixt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!