Premiär lockade till julmarknad

Under onsdagen inleddes årets juldagar på Sommarro. Sedan starten är mycket sig likt och fortfarande kommer många besökare.

Carina Englund har varit engagerad sedan Sommarros julmarknad drog igång för 26 år sedan.

Carina Englund har varit engagerad sedan Sommarros julmarknad drog igång för 26 år sedan.

Foto: Max Elofsson

Kisa2019-11-20 14:30

– Det känns roligt att få se allt hantverk och det är kul att så många uppskattar det, säger Carina Englund från hantverksgruppen inom Kisa frikyrkoförsamling.

I år blir det 26:e gången som Sommarros julmarknad arrangeras och Carina Englund har varit med sedan starten. Från början sträckte sig marknaden endast över tre dagar, men tidigt insåg de att de behöver ha evenemanget utspritt över fler dagar. De senaste 24 åren har julmarknaden arrangerats från onsdag till söndag.

– Det är en fin tradition som vi vill hålla vid liv, säger hon.

Det är inga utställare på plats, utan det är Sommarros personal som står för försäljningen av de lokala hantverkarnas produkter. Totalt är de sex personer som alla är delaktiga i att arrangera julmarknaden. Antalet hantverkare som är med är i år 28 stycken.

Att ha julmarknaden öppen under fem dagar tycker de håller än i dag. Omkring 600 personer brukar årligen komma för att besöka och i år tror de på en liknande siffra. De flesta av besökarna kommer ifrån Kinda, men vissa kommer också från andra delar av landet.

– Jag tycker att det är fina hantverk som man brukar kunna hitta här. Jag brukar åka hit i alla fall en gång om året, säger Katarina Lavén Schultz som bor utanför Västervik.

Ambitionen är att fortsätta även nästa år, men än så länge väljer Hantverksgruppen att ta det ett år i taget.

– Vi har inte funderat så mycket på framtiden än, men får se om det blir ett 27:e år eller inte, säger Carina Englund.

Ewy Lindsmyr, Carina Englund och Maggan Andersson är alla tre engagerade i att driva julmarknaden i Sommarro.
Ewy Lindsmyr, Carina Englund och Maggan Andersson är alla tre engagerade i att driva julmarknaden i Sommarro.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!