"Påverkar relationen mellan oss och Kinda"

Oppositionsrådet känner sig överkört och förbundsdirektören oinformerad. Koalitionens inriktningsbeslut om att lämna Itsam skapar reaktioner.

"Påverkar relationen mellan oss och Kinda", kommenterar förbundsdirektören Mattias Robertsson Bly om koaltionens färska inriktningsbeslut.

"Påverkar relationen mellan oss och Kinda", kommenterar förbundsdirektören Mattias Robertsson Bly om koaltionens färska inriktningsbeslut.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2019-10-21 21:30

– Vårt regelverk säger att inget ärende ska upp i kommunstyrelsen innan det har beretts i kommunstyrelsens beredning, men så är det inte i det här fallet, och det förvånar mig. Här kör man istället över mig som oppositionsråd, konstaterar moderaten Christer Segerstéen när vi når honom via telefon. 

Med anledning av detta kommer oppositionsrådet, vid kommunstyrelsens sammanträde den 28:e oktober, att yrka på att inriktningsbeslutet ska återremitteras. Han har tidigare varit tydlig med att han är emot ett Itsam-utträde, något som även Kristdemokraterna och Lena Käcker Johansson står bakom. Han anser att hela frågan hanteras bakvänt. 

– Man börjar i fel ände. Innan man fattar ett inriktningsbeslut och tydligt markerar att man har för avsikt att lämna Itsam måste man sätta sig ned och ta reda på vad vi behöver göra. Vi måste känna till konsekvenserna och bakgrunden till dem, säger Christer Segerstéen, som även är kritisk till den it-utredning Kinda genomfört, och fortsätter: 

– Det här kan skapa en del besvär i den framtida dialogen och diskussionen tillsammans med Itsam. Oavsett var det landar är det ju tre år som man ska leva tillsammans och har man en relation med någon och säger att den bör upphöra har man väl inte bäddat så väl för ett fortsatt samarbete. 

När vi når Itsams förbundsdirektör Mattias Robertsson Bly blir han förundrad över koalitionens beslut och är inne på samma linje som oppositionsrådet Segerstéen. 

– Det är ett inriktningsbeslut, det finns inga utredningar eller något som säger hur ett utträde skulle gå till, så vi får se hur det här påverkar förbundet. Om något så påverkar väl beslutet relationen mellan oss och Kinda. Det är svårare att driva utvecklingsfrågor när man har någon som säger att man inte vill vara med, säger Robertsson Bly och fortsätter: 

– Min fråga blir vad de har för alternativ? Det är en extremkostnad för kommunen som de skulle dra på sig. Det finns inga underlag, inga anledningar eller argument, så jag har lite svårt att se bakgrunden till ett sånt här beslut då man inte har framfört till oss att de skulle vara missnöjda med de tjänster som vi levererar. 

Hur kommer du att agera nu? 

– Jag agerar ingenting alls, det är en politisk fråga, i min värld är Kinda en medlem av Itsam både nu och framåt, men jag kommer nog att lyfta frågan med min personal. Det lär väcka en del irritation.

"Kör över mig som oppositionsråd", menar Christer Segerstéen (M) som tillsammans med Kristdemokraterna i Kinda har hållits utanför koalitionens diskussioner innan inriktningsbeslutet.
"Kör över mig som oppositionsråd", menar Christer Segerstéen (M) som tillsammans med Kristdemokraterna i Kinda har hållits utanför koalitionens diskussioner innan inriktningsbeslutet.
Karta: Kommunalförbundet Itsam
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!