Öppnar dörren till sin fantasifulla sagovärld

Kurre Surkart, Ludde Dammtuss och Gammelgäddan Olga. I Gudrid Hansens nya bok Sago-Lyckan får läsarna för första gången kliva in i hennes unika och fantasifulla sagovärld.

Mystiskt, trolskt och fantasifullt. Med den nya boken Sago-Lyckan bjuder Gudrid Hansen för första gången in läsarna till sin unika sagovärld.

Mystiskt, trolskt och fantasifullt. Med den nya boken Sago-Lyckan bjuder Gudrid Hansen för första gången in läsarna till sin unika sagovärld.

Foto: Dennis Petersson

Horn2019-09-19 16:00

– Den här boken ligger mig så nära på något vis. Jag fick helt plötsligt tillåtelse att låta blommor prata och smultron bli förälskade. Det är, enligt mig själv, mitt författarlivs smycke så här långt, berättar Kindaförfattaren när vi träffas vid hennes hem i Kristineberg mellan Horn och Råsöbro.

Utanför köksfönstret öser regnet ned och på bordet, i det dova ljuset från en glödlampa, ligger ett exemplar av Gudrid Hansens nya bok. Bilden som pryder framsidan är skapad av illustratören Christer Sööder och föreställer en stämningsfull, och aningen mystisk, barrskog. Det är här som resan in i Kindaförfattarens fantasifulla värld börjar. Hon har skrivit lyrik, kåserier och berättelser förut, men aldrig tidigare har hon gett ut en sagobok. 

– Jag växte upp som yngst av sju syskon och det var inte alltid som någon hade tid med mig, men jag hade alltid fantasin, sagorna och leken, det fanns alltid där. Sedan hade jag en pappa som kunde berätta fantastiska sagor bara genom att titta på en tapet. Allt det där speglar sig nog i boken, och som läsare får man absolut en stor dos av Gudrid, förklarar sagoförfattaren, funderar en kort stund och fortsätter sedan: 

– Jag vill att vi ska lära våra barn att det inte är fel att ha fantasi, att den berikar och att allt inte behöver vara fyrkanter i en padda. Många gånger tror jag att vi försöker att trycka in våra små personer i världar som passar, men alla är inte menade att vara stöpta i en och samma form. Det är fantasin som formar oss människor till att kunna bli unika individer.

Påskkärringen Klara och alla andra karaktärer i Sago-Lyckan är minst sagt unika individer genom vilka Gudrid Hansen skapar sin mångsidiga sagovärld.

– Den som är uppvuxen med sagor kommer att känna igen sig i min bok. Ibland får man tårar i ögonen, ibland bara skrattar man, men mot slutet blir man alltid varm i hjärtat. En saga som fastnar hos läsaren förmedlas alltid på ett bättre sätt till den som lyssnar, och så vill jag att det ska vara. 

För 23 år sedan släppte Gudrid Hansen sin första bok, den 27:e september är det dags igen. Då besöker hon biblioteket i Kisa för att officiellt släppa Sago-Lyckan, hennes nionde bok i ordningen.

– Den är så full med fantasi, värme och lycka, den har fått legat och mogna under en så lång tid. Det här är min sagobok, några fler lär det inte bli.

"Som läsare får man nog en stor dos Gudrid", konstaterar Kindaförfattaren när vi träffas vid hennes hem i Kristineberg några kilometer utanför Horn.
"Som läsare får man nog en stor dos Gudrid", konstaterar Kindaförfattaren när vi träffas vid hennes hem i Kristineberg några kilometer utanför Horn.
Karta: Horn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!