Nya arbetstillfällen när Rimaster storsatsar

Rimforsaföretaget Rimaster räds inte konjunkturläget. Istället investerar de nu på hemmaplan för att fördubbla produktionen av kraftkablage - något som öppnar för fler medarbetare.

Rimforsagrundade Rimaster är ett internationellt företag. Nu meddelar Per Carlsson och Jan-Olof Andersson att de storsatsar på hemmaplan.

Rimforsagrundade Rimaster är ett internationellt företag. Nu meddelar Per Carlsson och Jan-Olof Andersson att de storsatsar på hemmaplan.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2019-12-06 06:00

– Vår devis har ju varit att vi både behöver gasa och bromsa, och i lägen där det konjunkturmässigt är ovisst är det också viktigt att investera för framtiden. Något jag tycker har kännetecknat företaget genom åren, konstaterar den vice styrelseordföranden Jan-Olof Andersson. 

Tillsammans med styrelseordförande Per Carlsson tar han emot oss vid huvudkontoret i Rimforsa. På skrivbordet framför sig viker de upp ett antal skisser och ritningar som illustrerar den satsning som stundar. Under 2020 är tanken att företaget ska expandera med nya lokaler, ett utvecklat logistikflöde och en utökad maskinpark. Allt för att möta efterfrågan av så kallade kraftkablage, elkablar med hög kapacitet. 

– Vi har känt till att det här är ett område som inte så många företag kan och vi har, under de senaste åren, också drivit ett affärsutvecklingsarbete. Nu har vi en stor internationell kund som vill in, allt är inte i hamn ännu, men vi tror så mycket på det så att vi är beredda att göra det här, förklarar Per Carlsson.

Hur ser ni på riskerna med satsningen? 

– Det finns alltid marknadsrisker. Vi är nog inne i en lågkonjunktur just nu, vissa av våra kunder har gått ner ganska kraftigt, men å andra sidan bygger det upp ett behov på längre sikt.

Om- och tillbyggnationen av den orangefärgade industribyggnaden vid Industrivägen, där produktionen ska utökas, beräknas kosta fastighetsbolaget Regenten någonstans mellan fem miljoner kronor. För Rimaster landar slutsumman istället på omkring tio miljoner kronor, där en stor del utgörs av nya maskiner. Dessa investeringar leder alla till att även personalstyrkan behöver utökas - från dagens 170 till ungefär 200 anställda.

– I och med att vi ligger i den här regionen, nära Linköping, kommer det bli en tuff utmaning att hitta rätt kompetens. Vi behöver allt från tekniker till bland annat inköpare på tjänstemannanivå, men vi har nyligen investerat i vår HR-avdelning vilket förmodligen hjälper oss att hitta rätt, förklarar Carlsson.

Planen är att den nya verksamheten ska fasas in under nästa år för att sedan ta produktionen till nya höjder under 2021.

– Det är det största som hänt här vid Rimaster i Rimforsa på väldigt länge och ser man till framtiden kommer det att handla väldigt mycket om kraftkablage, men också styrskåpslösningar, avslutar Jan-Olof Andersson. 

Lokalerna utökas med drygt 1 000 kvadratmeter när produktionen av kraftkablage ska fördubblas.
Lokalerna utökas med drygt 1 000 kvadratmeter när produktionen av kraftkablage ska fördubblas.
Karta: Rimaster AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!