Nostalgisk jukebox klubbades bort för 75 000

Jukeboxen har stått på Ydregården utanför Österbymo i 60 år. I lördags gick den under klubban och den kommer vara kvar på Ydregården.

Inge Sundbrant, Göran Samuelsson och Åke Gustafsson strax för auktioenns början

Inge Sundbrant, Göran Samuelsson och Åke Gustafsson strax för auktioenns början

Foto: Lars-Göran Bexell

ÖSTERBYMO2018-11-13 20:30

Lars André med några vänner köpte den nostalgiska musikapparaten.

– Jukeboxen har stått på Ydregården sedan 1958 och den kommer att stå kvar här även i framtiden, sa en nöjd Lars André, strax efter att den hade klubbats bort för 75 000 kronor.

När Linnea "på Kullen" Hjalmarsson som drev Ydregårdens café och vandrarhem skulle sälja den gamla nostalgiska jukeboxen blev det fart på ett gäng entusiaster. Året var 1992.

– Den hörde hemma på Ydregården och vi ville att den skulle vara kvar där, säger Åke Gustafsson som blev ordförande i nybildade föreningen Jukeboxens vänner.

Föreningen samlade en tusenlapp var från 50 familjer och 50 000 kronor var i hamn. Jukeboxen kunde dock föreningen köpa in för 25 000 kronor, så att hälften av pengarna gick tillbaka till bidragsgivarna.

Föreningen växte med åren och hade som mest ett 70-tal medlemmar. Sedan Jukeboxens vänner tog över musikapparaten har flera skivor som spelats många gånger bytts ut. För ett par månader sedan beslutade styrelsen att lägga ner föreningen och i samma veva togs beslut om att jukeboxen skulle säljas.

– Vi la ut jukeboxen på blocket och vi hade en auktion i lördags på Ydregården, säger Åke Gustafsson.

Auktionen var välbesökt och visst fanns det många spekulanter med de flesta av det 60-talet personer som dök upp på Ydregården var nog mest nyfikna.

Tanken var att hålla auktionen inomhus, så nära jukeboxen som möjligt men det blev för trångt. Istället intog auktionist Göran Samuelsson scenen på den gamla dansbanan, som en gång i tiden låg på festplatsen Jumpalund i Norra Vi.

– Det är en stor ära för mig att få auktionera bort en sådan här fin klenod. Jag har ett utgångsbud på 50 000 kronor, så nu är det bara att buda på. Den här chansen får ni aldrig mer, sa Göran Samuelsson.

Från dansgolvet hördes 55 000 kronor som höjdes till både 60 000 och 65 000 kronor. Nya bud hördes. Först 70 000 kronor och strax därefter 75 000 kronor.

– Nog med bud. Vi ska kolla med killarna som håller telefonkontakt med tre budgivare, nej inget mer bud. Då går jukeboxen bort för 75 000 kronor till Göran André, sa Göran Samuelsson.

– Vi är ett gäng som har gått ihop för att köpa jukeboxen. Nu blir den kvar på Ydregården, sa Eksjöbon Lars André, född och uppväxt i Österbymo och medlem i den numer nedlagda Jukeboxens vänner.

De 75 000 kronorna skänks till Ydre Hembygdsförening.

Lars André köpte jukeboxen.
Lars André köpte jukeboxen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!