Mycket nytt inför säsongen i 12-mannabacken

Tolvmannabacken i Kisa står i startgroparna för att dra igång en ny vintersäsong och det är många nyheter som möter besökarna i Kindas alpina centrum i år.

Rickard Johansson och Jonathan Bexell i mitten av till vänster barnbacken och till höger sparad snö

Rickard Johansson och Jonathan Bexell i mitten av till vänster barnbacken och till höger sparad snö

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA2018-11-19 20:00

Den 1 oktober i år tog Branäsgruppen över driften för Tolvmannabacken i Kisa av Johan Larsson och Åsa Jonsson som tog över skidanläggningen av stiftelsen Tolvmannabacken hösten 2018.

– Det är många nyheter inför årets säsong, säger platsansvarige Jonathan Bexell som varit heltidsanställd sedan 2010.

– Men jag har varit med många år innan dess, men då var det mest på ideell basis.

I oktober anställdes Rickard Johansson som driftansvarig för skidanläggningen i Tolvmannadalen. Under vintersäsongen är det ett 20-tal personer som har anställning i olika omfattningar.

Nyheterna är som sagt många inför årets säsong. Fyllnadsmassor från husgrävningarna på Drottninggatan och Floragatan i Kisa kommer att bana väg för en skidbacke för barn.

– Det blir en barnbacke som kommer att flyta ihop med rullbandet och övriga området och det blir en lift som är 60-tal meter lång. Vi har även använt schaktmassor från parkeringen som blir större i år, säger Rickard Johansson.

En annan nyhet är att en grillkåta byggts.

– Vi har satsat lite extra på utemiljön i år och en grillkåta har byggts och det har blivit flera sittplatser på området, säger Jonathan Bexell.

Kinda Alpina Klubb har fått en byggnad för klubblokal och samlingsplats för vinterns skidskolor.

En av de större nyheterna inför vintern är när det gäller skiduthyrningen och liftkorten.

– Det kommer att bli ett digitalt system. Där man hyr skidor i sin telefon eller i dator och även köper liftkort på det sättet. När man kommer till skidbacken är det bara att hämta ut sin utrustning som står färdig i skiduthyrningen, säger Rickard Johansson.

Det går även att hyra skidor på plats efter att man skrivit in sina uppgifter på datorer som kommer att finnas på plats.

– Tanken med det här är att det ska gå mycket snabbare att få sin utrustning och att slippa stå i kö, säger Rickard Johansson.

För andra året i rad så sparades 35 000 kubikmeter av förra vintersäsongens snö under ett tjockt lager av bark och flis.

– En del har smält men vi räknar med att närmare 25 000 kubikmeter snö finns kvar och den kommer att läggas ut i teknikbacken om några veckor, allt hänger på vädret, säger Jonathan Bexell.

Restaurangen drivs som förra året i skidanläggningens egen regi och nu söker man personal.

Jonathan Bexell och Rickard Joahnsson provsitter i grillkåtan.
Jonathan Bexell och Rickard Joahnsson provsitter i grillkåtan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om