Mindre kvicksilver när butiken byter lampor

Hemköp i Kisa byter ut belysningen i butiken. Med de nya lamporna blir butiken modernare och mer miljövänlig menar butikschefen Leif Johansson.

"Vi vill ge vår butik ett modernare uttryck och bli mer miljövänliga." säger Leif Johansson, här tillsammans med Johanna Andersson, de båda driver butiken tillsammans.

"Vi vill ge vår butik ett modernare uttryck och bli mer miljövänliga." säger Leif Johansson, här tillsammans med Johanna Andersson, de båda driver butiken tillsammans.

Foto: Sofie Olsson

Kisa2019-11-18 15:00

– Vi sätter in LED-belysning enligt senaste snitt, det ger en stor energibesparing, säger Leif Johansson. 

Den nya belysningen innehåller mindre kvicksilver och behöver mindre underhåll. Att bytet sker nu beror på att man tog över ägandet av fastigheten innan midsommar i år.

– Det har gett oss mer möjligheter att investera, berättar Leif Johansson. 

Omställningen till nya belysningen innebär en stor kostnad, det innebär också att många andra kablar behöver dras om. 

– Vi började förra veckan, då installerades det nya. Men allt det gamla ska rivas och dras om. Tanken var att det skulle varit färdigt denna veckan, men med allt "kring-jobb" blir det nog en till två veckor extra, säger han. 

Tänker ni på hur butiken kan bli mer miljövänlig?

– Det kommer mer och mer. Vi har ett försök med win-win just nu. Det innebär att frukt med lite skavanker och fläckar packas i 1-kilospåsar och säljs. Det funkar faktiskt bra, vi har kört det i några veckor och fått positiva reaktioner. 

Hemköp tillhör bolaget Axfood, som har som mål att halvera matsvinnet till 2025. Butiken i Kisa följer också det målet.

– Vi jobbar mycket med varuflöden, att man inte köper för mycket. Man skulle önska att kunder hjälper till genom att ta reda på hur det fungerar med bäst-före-datum. Mycket är ju inte farligt att äta. Får man hela kedjan att hjälpas åt kommer det att minska miljöpåverkan, säger Leif Johansson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!