"Måste erkänna att det var nervöst"

I fyra år har Kisasonen Anders H Bouvin varit ekonomichef för LHC. Vid årsskiftet fick han dessutom förtroendet i rollen som tillförordnad klubbdirektör och vd i LHC AB, ett uppdrag som fick en minst sagt tuff start.

Vid årsskiftet gick Kisasonen och ekonomichefen Anders H Bouvin in i rollen som tillförordnad klubbdirektör och vd för LHC, ett uppdrag som fick en tuff start.

Vid årsskiftet gick Kisasonen och ekonomichefen Anders H Bouvin in i rollen som tillförordnad klubbdirektör och vd för LHC, ett uppdrag som fick en tuff start.

Foto: Dennis Petersson

LINKÖPING/KISA2019-01-18 05:00

Det var bara dagar in på det nya året, när LHC tog emot HV71 i Saab Arena, som ytterligare en hemmasupporter hånade en avliden HV-supporter. Som ny i rollen som tillförordnad klubbdirektör blev det Bouvins första riktiga utmaning, men också debut som mediakontakt. En inledning han helst hade sluppit.

– Jag måste erkänna att det var något nervöst, men man får ta det som det kommer. Det tar mycket tid och energi, och skadar varumärket vilket är sorgligt. Vi hade fullsatt för andra gången i rad, en riktig hockey- och publikfest utan dess like, och så kommer det här, det är tråkigt givetvis, berättar Kisa-sonen Anders H Bouvin.

Efter några år inom tillverkningsindustrin, som ekonomichef och senare vd för KA Elektronik i Åtvidaberg, fick han, genom ett konsultbolag, erbjudandet att bli en del av Linköpingsklubben. Planerna om att starta en egen konsultfirma lades därför på is och han gav sig istället på en ny utmaning, en utmaning som skilde sig mycket från det han tidigare gjort.

– Jag kommer ihåg att jag tänkte att det måste vara det häftigaste ekonomijobbet som finns i Linköping, och förmodligen ännu större omkrets. I tillverkningsindustrin har du en känd process kring hur du genererar pengar in i bolaget, med inköp, förädling och försäljning. Här i LHC har vi istället en verksamhet, med en omsättning på cirka 150 miljoner kronor, som helt och hållet bygger på en idrottslig verksamhet, att man bedriver en sport, vilket inte går att styra. Det är en häftig utmaning, menar Bouvin.

I dagsläget pågår en rekryteringsprocess för att finna den tidigare klubbdirektören Anders Mäkis perfekta efterträdare. Att det blev just Anders H Bouvin som klev in under tiden beror på att han nu, efter fyra år som ekonomichef, har stor kunskap om klubbens struktur och olika verksamheter.

– Jag och Mäki är de som arbetat tätast ihop under de senaste åren och jag är nog den som vet mest om hur de olika verksamheterna fungerar tillsammans. Dessutom är det, när säsongen är satt, ett stort fokus på ekonomin även för klubbdirektören, så därför föll det sig naturligt, säger han och fortsätter:

– Jag är stolt och tacksam över att jag har fått chansen fram till dess att klubben hittar någon ny, vilket rimligtvis bör vara klart i maj eller juni. Om det är aktuellt att jag fortsätter låter jag vara osagt.

För sju år sedan återvände Kisasonen till hemorten tillsammans med familjen och idag njuter han av tillvaron, både hemma och på arbetet.

– Att flytta tillbaka till Kisa var det bästa vi någonsin gjort och det känns fantastiskt att vi redan sålt ut arenan tre gånger den här säsongen. Ur det perspektivet är det vår bästa säsong sedan 2008.

"Jag är stolt och tacksam över att jag har fått den här chansen", säger Anders H Bouvin.
"Jag är stolt och tacksam över att jag har fått den här chansen", säger Anders H Bouvin.
Anders Hermansson Bouvin

Ålder: Fyller 40 år i juli

Gör: Ekonomichef samt tillförordnad klubbdirektör och vd för Linköping Hockey Club

Bor: Kisa, där han även är uppvuxen

Familj: Frun Jannice och döttrarna Hedvig, 12, Edit, 10, och Rut, 5.

Fritidsintressen: "Det är ganska mycket jakt som gäller just nu. Vi har också tagit beslutet att min 40-årspresent ska bli en hund som kan göra mig sällskap"

Favoritplats i Kisa: "Vi gillar vårt hus väldigt mycket, annars är det skog och mark som gäller"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!