MĂ„nga ville ha julklappar av tomten

Hycklinge JUF:s Ärliga julgransfest firade 100-Ärsjubileum nÀr det arrangerades under söndagen. Det var mÄnga familjer som hade tagit sig till Höganlid för att vara med.

Att tomten kom pÄ besök har ocksÄ varit tradition sedan starten.

Att tomten kom pÄ besök har ocksÄ varit tradition sedan starten.

Foto: Max Elofsson

Hycklinge2019-12-16 14:00

2018 firade föreningen Hycklinge JUF 100-Ärsjubileum. Nu ett Är senare firar de att deras jultradition julgransfesten har funnits lika lÀnge. Det Àr tradition att det anordnas pÄ tredje advent och sÄ fortsatte det Àven i Är.

– Det Ă€r ganska fantastiskt egentligen, att det har hĂ„llit pĂ„ sĂ„ lĂ€nge. För att oss Ă€r det viktigt att en sĂ„dan hĂ€r tradition kan leva vidare i bygden, sĂ€ger Stina Kallström, kassör inom föreningen.

Julgransfesten började med dans runt julgranen. Samtidigt spelade Matte Liegnell vĂ€lkĂ€nda jullĂ„tar som alla kunde sjunga med i. Efter det var det dags för dagens stora höjdpunkt, nĂ€mligen nĂ€r tomten skulle komma pĂ„ besöka och dela ut klappar i form av godispĂ„sar. 

Under söndagens evenemang hade familjer med sammanlagt cirka 40 barn tagit sig till julgransfesten i bygdegĂ„rden Höganlid strax utanför Hycklinge. Det Ă€r ungefĂ€r sĂ„ mĂ„nga som det har brukat vara de senaste Ă„ren. Även om arrangörerna kĂ€nner sig nöjda över uppslutningen, mĂ€rker de att det har blivit allt fĂ€rre som besöker festen.

– Det Ă€r tuff konkurrens i dag med mycket annat i december. PĂ„ 90-talet var ofta mellan 80 till 90 barn som brukade vara hĂ€r, sĂ€ger Jan-Erik Johnsson, ordförande för Hycklinge JUF.

De flesta av besökarna Àr personer som bor i antingen Hycklinge eller Horn, men enligt Stina Kallström Àr det Àven mÄnga hemvÀndare som besöker. I och med att traditionen Àr sÄ pass gammal Àr det nÄgot som alla i bygden Àr uppvÀxta med och för vissa Àr det inget som man missar.

– Jag minns frĂ„n nĂ€r jag sjĂ€lv var liten och tyckte att det var jĂ€tteroligt att gĂ„ pĂ„ julgransfesten. Nu Ă€r jag hĂ€r med mina barnbarn och det Ă€r roligt ocksĂ„, sĂ€ger besökaren Anna-Lena Monell.

– Det kĂ€nns som att det Ă€r viktigt Ă€ven för barnen och inte bara förĂ€ldrarna, och det Ă€r roligt att det gĂ„r att fĂ„ ihop en hel eftermiddag dĂ€r vi samlas och har roligt ihop, sĂ€ger Stina Kallström.

I och med detta Àr sÀsongen i Höganlid avslutad för det hÀr Äret. Hycklinge JUF kan nu sammanfatta 2019 som ett vÀldigt bra Är och bÄde Stina Kallström och Jan-Erik Johnsson kÀnner sig nöjda. De har flera idéer om vad de vill arrangera under 2020, men klart Àr Ätminstone att det blir valborgsfirande vid Höganlid.

– Sett över hela Ă„ret Ă€r vi vĂ€ldigt nöjda och hoppas att det kan fortsĂ€tta sĂ„, sĂ€ger Jan-Erik Johnsson.

Julgranen var pyntad med julkulor och ljus.
Julgranen var pyntad med julkulor och ljus.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!