Många avbokningar för hembygdsgården

Nu under coronakrisen är det många branscher som har det tufft. Även landets hembygdsgårdar kämpar på när många bokar av sina planer.

Emil Thuresson är ordförande för hembygdsföreningen och ser hur allt fler evenemang ställs in.

Emil Thuresson är ordförande för hembygdsföreningen och ser hur allt fler evenemang ställs in.

Foto: Morgan Karlsson/Max Elofsson/Bildmontage

Kisa2020-04-05 12:00

Kisa-Västra Eneby Hembygdsgård ligger i Kisa och sedan cirka tre år tillbaka är det Emil Thuresson som är ordförande för hembygdsföreningen. 

– Det är klart att coronakrisen påverkar oss negativt. Så nu första halvåret är det ganska mycket osäkerhet då vi haft ganska mycket i vårt planerade program, säger han.

Många av medlemmarna i just Kisa-Västra Eneby hembygdsförening tillhör riskgrupperna som Folkhälsomyndigheten har rekommenderat att stanna hemma tills vidare. Emil Thuresson tycker att det just nu är väldigt viktigt att vara lyhörda inför framtiden och omvärldsbevakningen.

– Vi måste alltid sätta välbefinnandet i första rummet. Sedan får vi anpassa oss där efter, säger han.

Än så länge har föreningens årsmöte fått skjutas på framtiden. Det skulle egentligen hållits i söndags, men nu är det oklart när ett nytt årsmöte kan hållas. Tills vidare sitter nuvarande styrelse kvar.

Förutom årsmötet har andra aktiviteter och arrangemang som hembygdsföreningen håller, fått ställas in. Bland annat har flera guidade turer på bygdegården bokats av. Deras lokaler har varit populära att hyra för tillställningar såsom bröllop och dop.

– Det som känns väldigt tråkigt just nu är att det inte blir några klassbesök från Värgårdsskolan i år. Det har också ställts in. Det brukar vara ett uppskattat studiebesök där eleverna får se sig omkring här, och så brukar det vara en del lek. Så det känns synd att det inte blir av heller, säger Emil Thuresson.

I maj skulle även en medlemsresa arrangerats men även den har ställts in.

I juli arrangeras även den årliga allsångskvällen på hembygdsgården. Hembygdsföreningen är inte arrangör av allsången, men står för utlåning av lokal och platsen för evenemanget. Det senaste som allsångskommittén har meddelat är att de har som målsättning att genomföra allsången som planerat. Däremot kan beslutet ändras om coronakrisen fortsatt håller i sig tills dess.

Sammantaget ser ordförande Emil Thuresson att de mister mycket intäkter på grund av inställda arrangemang och guidade turer. Trots det är han inte så orolig för föreningen.

– Det råder en osäkerhet nu när vi inte får några nya bokningar. Jag känner mig inte orolig för föreningens överlevnad, men det är mer effekterna av att inte kunna erbjuda samma möjligheter i nuläget. Däremot tror jag att det kommer bli mycket arbete efteråt i stället, säger han.

Bygdegården har fått många avbokningar till bland annat sina guidade turer.
Bygdegården har fått många avbokningar till bland annat sina guidade turer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!