Lantbrukaren storsatsar på solceller

140 paneler och en årsproduktion på nära 40 000 kilowattimmar. Hycklingelantbrukaren Göran Nilsson är en av många som just nu satsar på solceller. I maj sänks nämligen det statliga stödet från 30 till 20 procent.

Just nu genomför Hycklingelantbrukaren Göran Nilsson en storsatsning när han investerar i 140 solcellspaneler.

Just nu genomför Hycklingelantbrukaren Göran Nilsson en storsatsning när han investerar i 140 solcellspaneler.

Foto: Dennis Petersson

HYCKLINGE2019-04-26 13:30

– Efter nyåret har det droppat in massvis av jobb och aldrig tidigare har vi haft så mycket inplanerat. Vi upplever ett väldigt drag och ända fram till hösten har vi saker att stå i, berättar Conny Gustafsson och Kjell Fredriksson, från Gamlebyföretaget Solortus AB, som just nu monterar den stora solcellssanläggningen på ladugårdstaket hemma hos Göran och Yvonne Nilsson.

I samband med att regeringen höjer det totala solcellsstödet med 300 miljoner kronor sänks alltså stödnivån från 30 till 20 procent. Under förra året var trycket så pass stort att stödpengarna tog slut redan under sommaren, nu ska budgeten räcka till fler. För Hycklingelantbrukaren Göran Nilsson, som genomför en investering på cirka 585 000 kronor, innebär det ett välkommet stöd på 135 000 kronor, något som Länsstyrelsen i Östergötland beslutade om i mitten av mars.

– Jag förstod att det där med 30 procent inte skulle vara för evigt så jag kände att det var lika bra att passa på. Stödet är ju översökt, det är fler som söker än som beviljas, men jag var ute tidigt med min ansökan och det känns givetvis bra att den gick igenom, säger Göran Nilsson och fortsätter:

– Jag är ju för förnybar energi och strömmen blir bara dyrare och dyrare, så nu är tanken att vi ska bli självförsörjande här på gården. Sedan får vi se om det blir någon fortsättning på satsningen.

På gården Stora Hycklinge i södra delen av Kinda finns det bland annat hjortuppfödning med tillhörande slakteri. Dessutom finns det sedan tidigare beviljade bygglov på två vindkraftverk, ett projekt som just nu ligger på is.

– Vi försöker att producera det vi kan på gården, både mat och energi, vi har ju ytorna och möjligheten. Sveriges självförsörjningsgrad är nere på 45 procent och jag tycker att var och en har ett ansvar att göra vad de kan för miljön. Satsningar på solceller ligger ju i tiden, säger lantbrukaren och fortsätter:

– När det gäller vindkraftverken var tanken att vi skulle starta en ideell förening där folk från bygden kunde köpa andelar. Det avvaktar vi med så länge, men det vore nog nästa steg i utvecklingen på gården.

Ser du några risker med investeringen?

– Inte som jag kan se det. Det här är en investering för framtiden och ett sätt att utnyttja gårdens potential.

"Aldrig tidigare har vi haft så mycket inplanerat", säger Conny Gustafsson och Kjell Fredriksson från Gamlebyföretaget Solortus AB.
"Aldrig tidigare har vi haft så mycket inplanerat", säger Conny Gustafsson och Kjell Fredriksson från Gamlebyföretaget Solortus AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!